Roken en maatschappelijke kosten

Rokers kosten de staat geld?

Op deze pagina hebben we een aantal belangrijke onderzoeken uit onverdachte bron opgesomd waaruit blijkt dat het veel gehoorde argument dat rokers de staat geld kosten niet waar is.

 • De Amerikaanse Congressional Research Service heeft tot twee keer toe berekend dat roken de staat geld bespaart.De eerste keer gebeurde dat in 1994 in een rapport getiteld Cigarette Taxes to Fund Health Care Reform: An Economic Analysis.” Het tweede rapport werd uitgegeven in 1999 en heette The Proposed Tobacco Settlement: Who Pays for the Health Costs of Smoking?
  De samenvatting van het CRS rapport stelt: “Roken heeft blijkbaar financiële voordelen voor zowel de federale overheid als de staten, zeker wanneer de opbrengsten van de tabaksaccijns wordt meegerekend. In het algemeen blijkt niet dat rokers momenteel netto kosten opleggen aan de rest van de maatschappij.”. En deze uitspraak stamt nog vanuit de tijd vóór de Master Settlement Agreement, toen de tabaksindustrie $260 miljard afhandig werd gemaakt ten bate van door hun producten veroorzaakte gezondheidsschade.
 • Ook de RAND Corporation voerde een onderzoek uit naar de kosten van roken. Onder de titel The Taxes of Sin: Do Smokers and Drinkers Pay Their Waywerd het onderzoek gepubliceerd in The Journal of the American Medical Association (JAMA, 17 Maart 1989). In haar conclusie wordt gesteld: “Indien afgewogen, betalen rokers hun eigen kosten via de tabaksaccijns. Drinkers echter betalen niet hun maatschappelijke kosten terug. De opbrengsten van de belastingen op alcohol dekken slechts de helft van de kosten die drinkers de maatschappij opleggen.” De belastingen op tabak zijn vanaf 1989 gigantisch gestegen, dus de opbrengsten hebben hier mee tred gehouden en je mag aannemen dat dit de weegschaal nog verder in het voordeel van rokers heeft doen doorslaan.
 • Harvard Econoom W. Kip Viscusi berekende in een analyse dat de maatschappij feitelijk geld verdient aan rokers. Hij maakte het grapje dat rokers eigenlijk geld van de maatschappij zouden moeten krijgen in plaats van betalen.
 • Op 9 oktober 1997 verscheen in het New England Journal of Medicine onder de titel “The Health Care Costs of Smoking“. Dit onderzoek, uitgevoerd door de Erasmus Universiteit in Rotterdam vond: “Als mensen zouden ophouden met roken zouden er besparingen optreden in de gezondheidskosten, maar alleen op de korte termijn. Uiteindelijk zou het beperken van roken tot verhoogde gezondheidsuitgaven lijden.”. In datzelfde rapport werden ook de netto kosten voor Nederland uitgerekend.
 • Een Canadese studie uit 1992 onder de titel Smokers’ Burden on Society: Myth and Reality in Canada.” werd gepubliceerd in het tijdschrift Canadian Public Policy. Conclusie van het rapport: “Overall dragen rokers netto $4,5 miljard bij ten gunste van de niet-rokers.”.
 • Het Franse Instituut voor Politieke Wetenschappen berekende dat de voordelen die rokers opleveren voor Frankrijk overeenkomt met $3,5 miljard dollar.
 • Een vertegenwoordiger van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport verklaarde in 2001 nog dat per saldo de rokers de Nederlandse staat géén geld kosten.
 • Een CBS analyse over de verbanden tussen drinken/roken en het gebruik van gezondheidsvoorzieningen laat zien dat er geen verband is tussen het gebruik van gezondheidsvoorzieningen en de hoeveelheid drinkers en rokers in een bepaalde provincie of stad.

Andere Links

Omdat alle onderwerpen over roken politiek en emotioneel erg geladen zijn, is ook onderzoek op dit gebied vaak een kwestie van “wat wil je bewijzen” en “wie heeft het betaald”.  Daarom moet veel van dit materiaal met een korreltje zout genomen worden.

In de onderstaande links zijn vele onderzoeken over dit onderwerp te vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download poster

Citaten

 • "Es ist schwieriger, eine vorgefaßte Meinung zu zertrümmern als ein Atom."
  (Het is moeilijker een vooroordeel aan flarden te schieten dan een atoom.)
  Albert Einstein

 • "Als je alles zou laten dat slecht is voor je gezondheid, dan ging je kapot"
  Anonieme arts

 • "The effects of other people smoking in my presence is so small it doesn't worry me."
  Sir Richard Doll, 2001

 • "Een leugen wordt de waarheid als hij maar vaak genoeg wordt herhaald"
  Joseph Goebbels, Minister van Propaganda, Nazi Duitsland


 • "First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win."
  Mahatma Gandhi

 • "There''s no such thing as perfect air. If there was, God wouldn''t have put bristles in our noses"
  Coun. Bill Clement

 • "Better a smoking freedom than a non-smoking tyranny"
  Antonio Martino, Italiaanse Minister van Defensie

 • "If smoking cigars is not permitted in heaven, I won't go."
  Mark Twain

 • I've alllllllways said that asking smokers "do you want to quit?" and reporting the results of that question, as is, is horribly misleading. It's a TWO part question. After asking if one wants to quit it must be followed up with "Why?" Ask why and the majority of the answers will be "because I'm supposed to" (victims of guilt and propaganda), not "because I want to."
  Audrey Silk, NYCCLASH