Een klein beetje gif is gezond

Onder deze kop verscheen deze week een artikel in Elseviers Magazine over Hormesis, de nieuwste, snel opkomende theorie in de toxicologie (vergifkunde).

In het artikel staat een grote foto opgenomen van een baby aan de borst met daaronder de tekst:

Deskundigen zijn bezorgd over de mogelijkheid dat er een beetje dioxine in de moedermelk zit. Klopt de nieuwe theorie, dan zouden ze blij moeten zijn.

Een klein beetje gif in het milieu is goed voor de weerstand van een mens en dus gezond. En de auteur noemt natuurlijk ook omgevingsrook….

Nietzsche had gelijk: er komt steeds meer steun voor de theorie dat geringe doses gif – kankerverwekkende stoffen, straling, sigarettenrook – het lichaam goed doen.

“If it doesn’t kill you, it makes you stronger” (als je er niet aan dood gaat word je er sterker van) is een uitspraak die je in de engelstalige landen steeds vaker hoort. Proeven bij planten en dieren hebben uitgewezen dat er veel waarheid in die uitspraak zit. Dr. Calabrese van de universiteit van Massachusetts houdt zich er al bijna zijn hele wetenschappelijke leven mee bezig. Hij deed duizenden proeven en vond steeds weer hetzelfde: een klein beetje gif doet goed.

Vrouwtjesmuizen die een kleine hoeveelheid dioxine in het voer krijgen ontwikkelen minder in plaats van méér tumoren en onkruid dat een klein beetje onkruidverdelger wordt toegediend, gaat beter groeien.

Ook bij mensen zijn er tekenen dat het zo werkt: in het zuid-westen van Groot-Brittanië, waar relatief veel radon in de huizen voorkomt hebben kinderen minder last van leukemie en in Zweedse huizen komt twee keer zoveel radon voor dan in Deense huizen maar vindt men minder longkanker. Japanners die kleinere hoeveelheden straling opliepen tijdens de bombardementen van Hirshima en Nagasaki leven langer dan gemiddeld.

Maar het mooiste voorbeeld staat aan het eind van het artikel:

Elsevier ETS

Download poster

Citaten

 • "Es ist schwieriger, eine vorgefaßte Meinung zu zertrümmern als ein Atom."
  (Het is moeilijker een vooroordeel aan flarden te schieten dan een atoom.)
  Albert Einstein

 • "Als je alles zou laten dat slecht is voor je gezondheid, dan ging je kapot"
  Anonieme arts

 • "The effects of other people smoking in my presence is so small it doesn't worry me."
  Sir Richard Doll, 2001

 • "Een leugen wordt de waarheid als hij maar vaak genoeg wordt herhaald"
  Joseph Goebbels, Minister van Propaganda, Nazi Duitsland


 • "First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win."
  Mahatma Gandhi

 • "There''s no such thing as perfect air. If there was, God wouldn''t have put bristles in our noses"
  Coun. Bill Clement

 • "Better a smoking freedom than a non-smoking tyranny"
  Antonio Martino, Italiaanse Minister van Defensie

 • "If smoking cigars is not permitted in heaven, I won't go."
  Mark Twain

 • I've alllllllways said that asking smokers "do you want to quit?" and reporting the results of that question, as is, is horribly misleading. It's a TWO part question. After asking if one wants to quit it must be followed up with "Why?" Ask why and the majority of the answers will be "because I'm supposed to" (victims of guilt and propaganda), not "because I want to."
  Audrey Silk, NYCCLASH