‘Zonnebrandcrèmes kankerverwekkend’

KOPENHAGEN/ZÜRICH – Veel zonnebrandcrèmes zijn volgens een onderzoek van het Instituut voor Farmacologie en Toxicologie van de Universiteit van Zürich mogelijk schadelijk voor de gezondheid. Drie veel gebruikte stoffen tegen schadelijke UV-straling zouden wel eens kankerverwekkend kunnen zijn, zo concluderen de onderzoekers.

De Deense regering heeft op basis van de bevindingen van het onderzoeksteam besloten veel zonnebrandcrèmes van de markt te halen. De drie schadelijke stoffen zouden gemakkelijk opgenomen worden in het lichaam en borstkanker en een verstoorde hormonenhuishouding veroorzaken, aldus de Deense autoriteiten.

Het draait volgens het Deense ministerie van Milieu om 4-methyl-benzilideenkampfer, octyl methoxycinnamate en benzofenon-3. Het departement onderzocht 68 soorten zonnebrand en heeft vastgesteld dat in 60 procent daarvan de verdachte stoffen zit, zo meldde de Deense televisie dinsdag.

Volgens de lijst die het departement op internet heeft gezet, zouden onder meer bepaalde producten van de merken Biotherm, Elizabeth Arden, The Body Shop en Nivea Sun de schadelijke stoffen bevatten. De autoriteiten roepen de Deense detailhandel op producten die op de internetlijst als schadelijk worden betiteld uit de schappen te halen (www.miljoestyrelsen.dk/Kemi/UV-liste.htm).

De meeste Deense apothekers en winkels hebben volgens het persbureau Ritzau meteen gehoor gegeven aan de oproep van het ministerie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download poster

Citaten

 • "Es ist schwieriger, eine vorgefaßte Meinung zu zertrümmern als ein Atom."
  (Het is moeilijker een vooroordeel aan flarden te schieten dan een atoom.)
  Albert Einstein

 • "Als je alles zou laten dat slecht is voor je gezondheid, dan ging je kapot"
  Anonieme arts

 • "The effects of other people smoking in my presence is so small it doesn't worry me."
  Sir Richard Doll, 2001

 • "Een leugen wordt de waarheid als hij maar vaak genoeg wordt herhaald"
  Joseph Goebbels, Minister van Propaganda, Nazi Duitsland


 • "First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win."
  Mahatma Gandhi

 • "There''s no such thing as perfect air. If there was, God wouldn''t have put bristles in our noses"
  Coun. Bill Clement

 • "Better a smoking freedom than a non-smoking tyranny"
  Antonio Martino, Italiaanse Minister van Defensie

 • "If smoking cigars is not permitted in heaven, I won't go."
  Mark Twain

 • I've alllllllways said that asking smokers "do you want to quit?" and reporting the results of that question, as is, is horribly misleading. It's a TWO part question. After asking if one wants to quit it must be followed up with "Why?" Ask why and the majority of the answers will be "because I'm supposed to" (victims of guilt and propaganda), not "because I want to."
  Audrey Silk, NYCCLASH