Leven langs een drukke weg

Mensen die langs een drukke weg wonen, leven korter. Dat is het resultaat van een onderzoek door RIVM, TNO en de universiteiten van Utrecht en Maastricht. Het artikel werd zaterdag gepubliceerd in de Lancet. Volgens het onderzoek leven mensen bij een drukke weg 1-2 jaar korter.

,,Het risico op vervroegde sterfte door hart- en longaandoeningen was ongeveer een factor twee verhoogd. Ter vergelijking: voor rokers is het risico met een factor 3,5 verhoogd ten opzichte van niet-rokers. Roken scheelt acht tot tien jaar.”

Een vergelijking met het risico van meeroken wordt hier niet gemaakt maar dit verhoogde risico wordt altijd aangehaald als een factor 1,15 (15% meer kans op longkanker). Als je dit vergelijkt met de hier genoemde waarden en de maatregelen die tegen rokers worden genomen (vanwege het meeroken) , dan mogen we dus de hele binnenstad van Amsterdam en andere steden wel evacueren. En het autoverkeer mag ook drastisch verminderd. Maar dat zal economisch én maatschappelijk wel niet door de beugel kunnen…

Dat roken 8 tot 10 jaar van je leven neemt is ook nogal overdreven. Dit geldt alleen voor levenslang roken. Als je bijvoorbeeld met 55 stopt blijft hier, volgens recent onderzoek, nog maar 3 tot 5 jaar van over. Bij stoppen met 45 nog maar 0 tot 2 jaar. Dus je kunt beter tot je 45e roken dan langs een drukke weg wonen. En bovendien: de gewonnen levensjaren zijn niet eens de meest prettige…..

Overigens zijn de cijfers van dit onderzoek niet indrukwekkend. De meeste cijfers die worden gepresenteerd zijn niet statistisch significant. Hetzelfde geldt voor de meeroken cijfers die in het verleden werden gepubliceerd.

AD artikel

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download poster

Citaten

 • "Es ist schwieriger, eine vorgefaßte Meinung zu zertrümmern als ein Atom."
  (Het is moeilijker een vooroordeel aan flarden te schieten dan een atoom.)
  Albert Einstein

 • "Als je alles zou laten dat slecht is voor je gezondheid, dan ging je kapot"
  Anonieme arts

 • "The effects of other people smoking in my presence is so small it doesn't worry me."
  Sir Richard Doll, 2001

 • "Een leugen wordt de waarheid als hij maar vaak genoeg wordt herhaald"
  Joseph Goebbels, Minister van Propaganda, Nazi Duitsland


 • "First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win."
  Mahatma Gandhi

 • "There''s no such thing as perfect air. If there was, God wouldn''t have put bristles in our noses"
  Coun. Bill Clement

 • "Better a smoking freedom than a non-smoking tyranny"
  Antonio Martino, Italiaanse Minister van Defensie

 • "If smoking cigars is not permitted in heaven, I won't go."
  Mark Twain

 • I've alllllllways said that asking smokers "do you want to quit?" and reporting the results of that question, as is, is horribly misleading. It's a TWO part question. After asking if one wants to quit it must be followed up with "Why?" Ask why and the majority of the answers will be "because I'm supposed to" (victims of guilt and propaganda), not "because I want to."
  Audrey Silk, NYCCLASH