Luchtbevochtigingsapparatuur

GRONINGEN – Luchtbevochtigingssystemen bij bedrijven kunnen leiden tot astma en ontstekingen van de longblaasjes. Bedrijfsarts T. Pal concludeert dat na een vijftien jaar durend onderzoek naar manieren om longproblemen op de werkvloer te verklaren en te voorkomen. Pal promoveert op 18 april aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Hij deed onderzoek bij een productiebedrijf van synthetische garens en vezels in Emmen. In die fabrieken komen bij werknemers vaak klachten aan de luchtwegen voor. Tot nu toe werden die toegeschreven aan de oliemist die bij de productie vrijkomt. Pal toonde echter aan dat de luchtbevochtigingssystemen, die vaak vervuild zijn met micro-organismen, de belangrijkste oorzaak zijn van de aandoeningen.

De werking van de longen van patiënten verbeterde aanzienlijk wanneer ze niet meer werden blootgesteld aan de gebruikelijke manier van luchtbevochtiging en overstapten op een ander systeem. “Stoombevochtiging is een goed alternatief, aldus Pal.

De grote boosdoeners zijn bacteriën en schimmels, die in het water zitten en via de luchtbevochtiger in kleine deeltjes de luchtwegen van werknemers binnendringen. “Ook mensen die met andere vormen van organisch materiaal werken, zoals champignonkwekers, duivenmelkers en varkenshouders hebben grotere kans op luchtwegproblemen, vermoedt de onderzoeker. “Organisch materiaal, dus ook bijvoorbeeld olie, zorgt snel voor schimmels en bacteriën in het systeem.

Volgens Pal is het belangrijk dat arbo-diensten fabrieken en bedrijven met luchtbevochtigers regelmatig controleren. “Vaak laten die, vooral als ze een ouder systeem hebben, hetzelfde water keer op keer circuleren. Dan tieren
bacteriën en schimmels welig.”

Download poster

Citaten

 • "Es ist schwieriger, eine vorgefaßte Meinung zu zertrümmern als ein Atom."
  (Het is moeilijker een vooroordeel aan flarden te schieten dan een atoom.)
  Albert Einstein

 • "Als je alles zou laten dat slecht is voor je gezondheid, dan ging je kapot"
  Anonieme arts

 • "The effects of other people smoking in my presence is so small it doesn't worry me."
  Sir Richard Doll, 2001

 • "Een leugen wordt de waarheid als hij maar vaak genoeg wordt herhaald"
  Joseph Goebbels, Minister van Propaganda, Nazi Duitsland


 • "First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win."
  Mahatma Gandhi

 • "There''s no such thing as perfect air. If there was, God wouldn''t have put bristles in our noses"
  Coun. Bill Clement

 • "Better a smoking freedom than a non-smoking tyranny"
  Antonio Martino, Italiaanse Minister van Defensie

 • "If smoking cigars is not permitted in heaven, I won't go."
  Mark Twain

 • I've alllllllways said that asking smokers "do you want to quit?" and reporting the results of that question, as is, is horribly misleading. It's a TWO part question. After asking if one wants to quit it must be followed up with "Why?" Ask why and the majority of the answers will be "because I'm supposed to" (victims of guilt and propaganda), not "because I want to."
  Audrey Silk, NYCCLASH