Borst wil totaal rookverbod café en restaurant

door Mirjam Brinks

Bron: De Telegraaf
Forces horeca links
Links en commentaar

DEN HAAG – Minister Borst (Volksgezondheid) wil dat cafés, restaurants en hotels in Nederland helemaal rookvrij worden. De niet-roker moet op termijn in alle horecagelegenheden worden beschermd tegen de kankerverwekkende sigarettenrook.

Dit blijkt uit een nog vertrouwelijke notitie van de ambtenaren van minister Borst vooruitlopend op de nieuwe tabaksnota.

Het discussiestuk dat luistert naar de titel Samen op weg naar een rookvrije
samenleving, is bij Koninklijk Horeca Nederland (KHN) ingeslagen als een bom.

“Het is een zeer bedreigende situatie voor de uitgaansgelegenheden”, zegt Jeu Claes, directeur van KHN, die zich door de plannen ernstige zorgen maakt over het voortbestaan van de horeca.

Claes vreest dat een algeheel rookverbod voor veel overlast gaat zorgen. “Om nog maar te zwijgen van de toenemende criminaliteit als iedereen die tijdens een avondje uit een sigaret wil opstoken daarvoor de straat op moet.”

Volgens een woordvoerder van minister Borst gaat het om een concept en is er (nog) geen sprake van een algeheel rookverbod voor de horeca. “Het gaat er om dat je geleidelijk aan komt tot een bescherming van de niet-roker, want die ervaart hinder en overlast”, aldus de zegsman. Ambtenaren van VWS gaan volgende week woensdag rond de tafel zitten met veertig vertegenwoordigers van de horeca.

De horeca branche-organisatie maakt zich ernstige zorgen over de
werkgelegenheid als roken taboe wordt in alle uitgaansgelegenheden. De fervente tabaksgebruikers zullen thuis blijven.

KHN plaatst nu al vraagtekens bij de handhaving van dergelijke regels. In de samenvatting van de nota die de branche-organisatie heeft ontvangen wordt met geen woord gesproken over handhaving. “Komt er straks een nicotine-politie die alle rokers en horeca-uitbaters beboet?”, zegt Claes.

Behalve de horeca hangt ook de sportkantines een rookverbod boven het hoofd. De sportclubs hebben volgens de nota een voorbeeldfunctie voor kinderen.

De horeca-exploitanten menen dat ze zelf wel met maatregelen kunnen komen om zowel de rokers als de niet-rokers tegemoet te komen. Daar zijn ze al langer mee bezig. “Uit een recent onderzoek blijkt dat dit goed werkt. Het niet-rokende uitgaanspubliek wil niet eens een algeheel verbod als dit inhoudt dat ‘nicotine-vrienden’ telkens naar buiten moeten.”

De enige manier om volgens Claes een heuse rookvrije samenleving te krijgen, is om de sigaret zelf te verbieden en de tabaksproducenten uit te bannen. “Als de minister echt een rookvrije samenleving wil creëren dan moet ze ervoor zorgen dat sigaretten niet langer legaal zijn.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download poster

Citaten

 • "Es ist schwieriger, eine vorgefaßte Meinung zu zertrümmern als ein Atom."
  (Het is moeilijker een vooroordeel aan flarden te schieten dan een atoom.)
  Albert Einstein

 • "Als je alles zou laten dat slecht is voor je gezondheid, dan ging je kapot"
  Anonieme arts

 • "The effects of other people smoking in my presence is so small it doesn't worry me."
  Sir Richard Doll, 2001

 • "Een leugen wordt de waarheid als hij maar vaak genoeg wordt herhaald"
  Joseph Goebbels, Minister van Propaganda, Nazi Duitsland


 • "First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win."
  Mahatma Gandhi

 • "There''s no such thing as perfect air. If there was, God wouldn''t have put bristles in our noses"
  Coun. Bill Clement

 • "Better a smoking freedom than a non-smoking tyranny"
  Antonio Martino, Italiaanse Minister van Defensie

 • "If smoking cigars is not permitted in heaven, I won't go."
  Mark Twain

 • I've alllllllways said that asking smokers "do you want to quit?" and reporting the results of that question, as is, is horribly misleading. It's a TWO part question. After asking if one wants to quit it must be followed up with "Why?" Ask why and the majority of the answers will be "because I'm supposed to" (victims of guilt and propaganda), not "because I want to."
  Audrey Silk, NYCCLASH