WHO voert heilige oorlog tegen de sigaret

Bron: Rotterdams Dagblad

Door Bob Kroon

Genève _ Onder druk van de Verenigde Staten en op instructie van directeur-generaal dr. Gro Harlem Brundtland van de WHO heeft de Wereldgezondheidsorganisatie een totale oorlog ontketend tegen het roken Daarbij wordt de sigaret op één lijn gesteld met het aidsvirus als ‘verwekker van een besmettelijke ziekte van epidemische omvang’. Na het geruchtmakende rapport van woensdag over een ‘complot’ van de tabaksindustrie tegen de WHO lichtte dr. Derek Yach, leider van het WHO Anti-Tabak Initiatief, gisteren de wereldwijde actie tegen het roken toe in een gesprek met journalisten.

Dr. Yach schat dat bijna de helft van alle rokers op een ontijdige dood kan rekenen als gevolg van hun verslaving. Momenteel gaan vier miljoen mensen per jaar dood door roken. De stijgende rookverslaving in ontwikkelingslanden kan in 2030 leiden tot 10 miljoen doden per jaar en tegen het eind van de eeuw een miljard slachtoffers, als het tabaksverbruik niet drastisch wordt teruggedrongen.

Volgens de anti-tabaksstrateeg maakt het geen verschil of een roker 10 of 60 sigaretten per dag opsteekt. ,,Het gevaar voor longkanker en hart- en vaatziekten blijft even groot.” Over vier dagen komt de WHO opnieuw met een rapport van 500 pagina’s over het onheil, dat de sigaret over de wereld uitzaait.

Komen andere prioriteiten van de WHO door het anti-tabaksoffensief niet in het gedrang? Door alcoholmisbruik gaan volgens cijfers van de wereldgezondheidsorganisatie ook ruim 3,5 miljoen mensen dood en dat is niet veel minder dan de slachtpartij, die Philip Morris, BAT en andere tabaksmultinationals aanrichten. Maar de WHO ziet geen aanleiding om ten strijde te trekken tegen Heineken, Johnny Walker of de wijnindustrie. ,,Alcoholisme is een erkend euvel en rokers veroorzaken geen verkeersongelukken,” geeft Yach toe, ,,maar alcoholisme neemt wereldwijd minder onrustbarend toe dan tabaksverslaving.” Jongeren die zich op weekendfeestjes laveloos drinken worden volgens Yach niet allemaal alcoholist. Daarentegen zijn tieners, die gaan roken meestal voor hun leven verslaafd, want van de sigaret kom je maar moeilijk af. ,,Zelfs bij de WHO vind je nog rokers.”

WHO’s nicotinebestrijder benadrukt dat ‘s werelds hoogste gezondheidscollege bij de kruistocht tegen de sigaret andere prioriteiten, zoals TBC, malaria , polio en aids allerminst uit het oog verliest. ,,Onze anti-tabakscampagne vergt nauwelijks 0,4 procent van het WHO-jaarbudget.”

De regeringen zullen het voortouw moeten nemen bij de campagne tegen roken. Dat zal niet altijd meevallen, geeft Yach toe, want ook de overheden zijn ‘verslaafd’, en wel aan de tabaksaccijnzen, die moeiteloos tientallen miljarden in het laatje brengen.

Over de subversieve acties, waarmee Philip Morris en consorten in het verleden de WHO ondermijnden, beweren de tabaksfabrikanten dat dit oude koek uit de jaren tachtig is. Na de genadeloze kastijding door de Amerikaanse justitie, zingen de grote tabaksmultinationals toontjes lager en beweren zij in koor geen rookpromotie meer onder tieners te voeren. Ze zeggen bereid te zijn samen met de WHO te komen tot een ‘verantwoorde opstelling’.

Voor dr. Yach is dit pure huichelarij. Hij wijst op Kees van der Heijden, de eind vorig jaar gepensioneerde WHO-directeur in Bilthoven. Die speelde documenten van de WHO door naar Philip Morris. ,,Al onze besluiten zijn openbaar en voor iedereen toegankelijk, maar Van der Heijden speelde vertrouwelijke documenten over ons interne beleidsoverleg door aan Philip Morris, voordat die besluiten waren genomen. Dat gaf ze een voorsprong bij het beramen van hun tegenzetten.”

WHO Links

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download poster

Citaten

 • "Es ist schwieriger, eine vorgefaßte Meinung zu zertrümmern als ein Atom."
  (Het is moeilijker een vooroordeel aan flarden te schieten dan een atoom.)
  Albert Einstein

 • "Als je alles zou laten dat slecht is voor je gezondheid, dan ging je kapot"
  Anonieme arts

 • "The effects of other people smoking in my presence is so small it doesn't worry me."
  Sir Richard Doll, 2001

 • "Een leugen wordt de waarheid als hij maar vaak genoeg wordt herhaald"
  Joseph Goebbels, Minister van Propaganda, Nazi Duitsland


 • "First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win."
  Mahatma Gandhi

 • "There''s no such thing as perfect air. If there was, God wouldn''t have put bristles in our noses"
  Coun. Bill Clement

 • "Better a smoking freedom than a non-smoking tyranny"
  Antonio Martino, Italiaanse Minister van Defensie

 • "If smoking cigars is not permitted in heaven, I won't go."
  Mark Twain

 • I've alllllllways said that asking smokers "do you want to quit?" and reporting the results of that question, as is, is horribly misleading. It's a TWO part question. After asking if one wants to quit it must be followed up with "Why?" Ask why and the majority of the answers will be "because I'm supposed to" (victims of guilt and propaganda), not "because I want to."
  Audrey Silk, NYCCLASH