Aan de toekomstige Paria’s van Nederland…

Tijdens het roken van vele inspirerende sigaretjes schreef een Belgische roker de onvrede over het Belgische rookverbod van zich af.


Niet minder dan paria’s zijn rokers geworden volgens deze roker.


Paria’s..


Want dat is wel wat Belgische rokers nu officieel geworden zijn, niet?


Zij mogen vanaf nu wettelijk gediscrimineerd worden!


Want u denkt nu toch niet dat u in het openbaar nog rustig zal kunnen roken, in openlucht, op een terras… Verwacht u vanaf nu maar aan -legitieme- misprijzende blikken en opmerkingen van de fanatieke vingertjes die overtuigd zijn van hun “Groot Gelijk”!


Indicatief ter zake zijn wel de “rookpalen” in de Nederlandse stations… in open lucht…. wel te verstaan!


Net zoals de “onaanraakbaren” in India, moeten wij ons, samen met onze demonische gewoonte, afzonderen… zelfs daar waar, in alle redelijkheid, niemand last kan hebben van ons.


Héérlijk die verzuring in dit land… even denken: wat kunnen we nog zoal verzinnen om onze frustratie en haat op bepaalde groepen af te reageren…


Oh ja de 4×4-wagens…. Moeten dringend verboden worden hoor… Echt wel, net zoals rokers rijden die chauffeurs hun eigen gat in de Ozonlaag bij elkaar…


En waar kunnen we ons nog zoal aan storen in restaurants?


Wie en wat zullen we eens mooi in een wetsvoorstel verpakken en verbieden?


Ah ja mensen die alcohol drinken…


Welja, extreem storend en onsmakelijk, geef nu toe… Ze beginnen slecht te ruiken, worden alsmaar luidruchtiger, en gedragen zich onbehoorlijk.


Schadelijk ook… zeker achter het stuur van een wagen…


Verbieden dus die zooi


Wat nog?


Aha overvloedig met parfum besprenkelde dames en heren.


Neem nu aromatherapie… Beïnvloedt de gezondheid en de psychologische stemming zegt men.
Wel wie kan me verzekeren als ik op restaurant zit naast een mevrouw die zich gul overgoten heeft met Opium… dat die geur me geen instant-depressie bezorgt????


En verder… onopgevoede schreeuwkinderen.


Akelig gegeven voor een restaurantbezoeker op zoek naar rust en gezelligheid.


Dringend bannen dus die onbeschaafde ouders die het absoluut niet kunnen laten om met hun al even ongemanierde kroost te gaan tafelen… en die ettertjes heel de eetgelegenheid al krijsend laten rondhollen!
Dat gegil en geren zal iemands stressniveau aanzienlijk de hoogte injagen… wat extreem ongezond is, zeker vlak na het eten en midden in de spijsvertering.


Deze voorbeelden zijn hier aangehaald in de specifieke context als argument dat het echt niet zo moeilijk is om een hoop andere dingen te verzinnen die extreem ergerlijk kunnen zijn en waar we onverdraagzaam op kunnen reageren, dan enkel en alleen maar de rokers te viseren.


De voorbeelden worden gebruikt om ieder die zich zo in z’n nopjes voelt over dit rookverbod even aan het denken te zetten over hoe ze zich eventueel zouden voelen als de rollen van onverdraagzaamheid en discriminatie nu eens omgekeerd waren en:
– er een verbod kwam op het gebruik van parfum, zeker in restaurants (omdat sommigen nu eenmaal àltijd moeten overdrijven)
– op het publiek nuttigen van drank (omdat sommigen steeds net té véél consumeren)
– op het rondlopen, krijsen of spelen van minderjarigen in een restaurant (omdat sommige ouders het nu eenmaal niet kunnen laten een kind mee te nemen dat de andere gasten hun rust verstoort)
– op het uitoefenen van gevaarlijke sporten (omdat sommigen nu eenmaal nooit verstand zullen hebben van de wetten van de zwaartekracht, een bijzonder ongezonde vorm van ondeskundigheid al bij al en wegens de kosten van de ongelukken aan de maatschappij en aan de economie)
– enz
– enz
– enz


De vergelijking wordt dus heel specifiek aangehaald in een context van een “oneerlijke verdeling en toepassing” van deze verbodsbepalingen…
Waarom dan specifiek de roker de nieuwe paria moet worden in deze samenleving lijkt mij dus niet eerlijk!


Het argument dat wij zogenaamd een boosaardig complot gesmeed hebben om de ziektekostenverzekering in deficit te brengen, gaat al evenmin op.


Want gelet op de gigantisch hoge taksen op een pakje sigaretten betalen wij de -eventuele- kosten van kanker volledig zelf !


Dat kan men rustig narekenen… Want de basisverkoopprijs van een pakje is nog niet eens 1/5 van de taksen die er bovenop komen… Onder andere juist onder het motto dat wij dan maar zelf de ziektekostenrisico’s moeten bekostigen.


Wat op zich al een kromme redenering is…


Want ze werd bvb niet gemaakt voor beoefenaars van zogenaamd “gevaarlijke sporten”
Ik begin toch ook niet te zeuren dat valschermspringers die met hun avontuurlijke hersenen tegen deze Aardkloot aankwakken, omwille van één of ander defect of één of andere ondeskundigheid, dan maar zelf hun ziektekosten moet betalen…


Om nog maar te zwijgen over de milieuvervuiling veroorzaakt door al die vliegtuigen die de lucht in gaan puur voor de adrenaline of de zelfbevestiging .


Het cynische is dus dat indien alle rokers op slag zouden stoppen, dat dus héél duidelijk voelbaar zou zijn in de begroting.


Wie weet als we nu met z’n allen stoppen met roken worden we binnen 5 jaar gesubsidieerd om terug te beginnen.


En dat ik mezelf in een risicosituatie breng dat weet ik, en dat is mijn keuze…


Net zoals het de keuze is van een valschermspringer, een race piloot, een duiker, om met zijn leven te spelen… of op z’n minst om méér risico’s te nemen dan een ander voor de “fun”


En dat is ieder z’n eigen zaak….


Nog zo’n punt dat indicatief is voor het consequente en logische redeneervermogen van deze “freaky-gezondheidsadepten”: De veiligheid van ons voedsel!


Als er ééntje effectief kanker krijgt van z’n gekanker wijst iedereen beschuldigend naar de nieuwe Paria, ook de regering… terwijl deze laatste ons wel met smaak een hoop Dioxine-kippen heeft laten verorberen! Want hier in België hadden we kippen en varkens grootgebracht met gebruikte motorolie… Toen stond er ook niet op de kippen geschreven dat je er aan kon doodgaan!
Om nog maar te zwijgen van alle met BSU-besmette schapen die in Engeland zowat alle graasweides ondersteboven bemest hebben, en daar nu nog steeds van vreten, tot ze doodvallen en verwerkt worden tot rundervoer!


Men kan zich bovendien amper voorstellen wat er via de open grenzen aan plaatselijk goedgekeurde rotzooi wordt ingevoerd uit de nieuwe oostelijke lidstaten, (overigens mede gesubsidieerd door de tabaksbelasting), en waar het woord milieu enkel en zeer realistisch wordt gekoppeld aan figuren met kilo’s gouden kettinkjes.


Mààr men kan nu dus in een volledig rookvrij restaurant ongestoord de smaak van zijn met -God weet wat besmette of behandelde- steak Bearnaise tot zich laten doordringen, en vrolijk denken dat het leven véél gezonder is geworden.


Dus ik wens ieder die gezond wil blijven alvast veel succes met dat voornemen….
Het moet een gelukzalig gevoel zijn om volledig vertrouwen te hebben in elke vorm van verbruiksgoed waar niet in grote letters op staat hoe schadelijk het is.


Voor mij is het duidelijk…. deze hele nieuwe regelgeving kent slechts één enkele oorzaak: het toenemende egoïsme in de samenleving…. en het toenemend verlies aan persoonlijkheid van volksdemocratische would be’s.


Rechtstreeks gevolg hiervan is een eveneens evenredig toenemende onverdraagzaamheid.


Als je alleen nog maar rekening houdt met je eigen belangen, kan het niet anders of beide begrippen zijn onlosmakelijk verbonden met elkaar…. en je kunt de belangen van een ander niet meer verdragen als ze niet stroken met die van jou.


Erg is ook dat de eindrekening van deze fanatieke zelfzuchtigheid zorgeloos gepresenteerd wordt aan de kleine zelfstandige restauranthouders….


Want elke roker gaat vanaf nu het aperitief en de Pousse Café thuis of elders gaan drinken waar roken nog wel toegelaten is. En wees u hier goed bewust van het feit dat een restauranthouder juist zijn winst maakt op de drank… die hij dus nu dankzij deze nieuwe wet grotendeels misloopt.


Om nog maar te zwijgen van het verlies aan klanten.


En daar horen wij zeker bij!


Want wij gaan (zolang het kan) enkel en alleen nog op restaurant in Frankrijk en in Nederland…
Daar, immers, begrijpt men nog dat een goed glas wijn en een sigaar of sigaret na de maaltijd behoren tot een klassieke cultuur van culinair genieten.
Jammer voor hun maar Belgische restauranthouders zullen geen Euro meer aan ons verdienen.


Ik weiger tegen eind 2007 deel uit te maken van één of andere -vermoedelijk zwaar gemanipuleerde- statistiek die gaat beweren dat het rookverbod geen enkel verschil maakt mbt het omzetcijfer!!!!


Dus wij gaan in België niet meer op restaurant! Nooit meer…


(Tenzij bij de zakenman die het verstand heeft om geen publiek restaurant uit te baten, maar een culinaire privé-club voor al of niet rokers, waar men lidgeld betaald, waardoor de eetgelegenheid dus volledig ontsnapt aan de regelgeving voor publiek toegankelijke eetgelegenheden!)


Voor private en zakendiners hebben wij reeds contact opgenomen met een “kok aan huis”.
(Dat hoeft geeneens kapitalen te kosten want laatstejaarsleerlingen van de kok- of hotelschool doen dan om een centje bij te verdienen.)
Dan zitten we fijn bij ons thuis en doen we lekker waar we zin in hebben.


Trouwens juist gelet op het toenemende egoïsme én de toenemende onverdraagzaamheid is het meer en meer onze reflex ons terug te trekken uit deze samenleving.
Gewoon je voordeur dichtslaan en de hele rotzooi achter je laten.
In extremis zelfs die voordeur in een ander land dichtslaan.


Het is immers al zo ver gekomen dat mijn man niet meer mag roken in ZIJN EIGEN bureau. Dat hij gekocht heeft en dat ZIJN EIGENDOM is. Omwille van de mensen die hij tewerkstelt en die HIJ BETAALT!!!!!
Ach…. de dag dat mijn man het écht kotsbeu is dat hij niet meer mag roken in zijn eigen bedrijf, m.a.w. bij de eerste de beste lefgozer van de arbeidsinspectie die effectief een boete oplegt, doet ie de zaak dicht in België…. bye bye werkgelegenheid.


Pech voor Belgische werknemers dan… Dat ze maar gaan zeuren bij de politici!


Want ja… vergeet niet dat onverdraagzaamheid, zichzelf versterkt…


Of wie weet doe ik al die fervente onverdraagzame antirokers dan toch maar een groot plezier… stop en eet mezelf moddervet… jaag de ziektekaskosten lekker de hoogte in met bloedvataandoeningen, en diabetestoestanden… En kost het me deze keer geen frank
En als toetje krijg ik een hartinfarct achter het stuur en rij iemand dood….
Terwijl er in mijn wagen, aan de auto-spiegel, zo’n zelfmotiverend “stop met roken” flyertje, na de klap nog wat hangt na te wapperen…. dat zegt hoe verdommelijk ongezond roken wel niet is, en hoe afschuwelijk schadelijk voor anderen!


Ofwel, misschien, vraag ik ergens politiek asiel. Er zijn enkele zeer zonnige landen waar heel veel plaats vrijkomt tegenwoordig.


Met vriendelijke groeten en alle sympathie,
een mede roker/paria.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download poster

Citaten

 • "Es ist schwieriger, eine vorgefaßte Meinung zu zertrümmern als ein Atom."
  (Het is moeilijker een vooroordeel aan flarden te schieten dan een atoom.)
  Albert Einstein

 • "Als je alles zou laten dat slecht is voor je gezondheid, dan ging je kapot"
  Anonieme arts

 • "The effects of other people smoking in my presence is so small it doesn't worry me."
  Sir Richard Doll, 2001

 • "Een leugen wordt de waarheid als hij maar vaak genoeg wordt herhaald"
  Joseph Goebbels, Minister van Propaganda, Nazi Duitsland


 • "First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win."
  Mahatma Gandhi

 • "There''s no such thing as perfect air. If there was, God wouldn''t have put bristles in our noses"
  Coun. Bill Clement

 • "Better a smoking freedom than a non-smoking tyranny"
  Antonio Martino, Italiaanse Minister van Defensie

 • "If smoking cigars is not permitted in heaven, I won't go."
  Mark Twain

 • I've alllllllways said that asking smokers "do you want to quit?" and reporting the results of that question, as is, is horribly misleading. It's a TWO part question. After asking if one wants to quit it must be followed up with "Why?" Ask why and the majority of the answers will be "because I'm supposed to" (victims of guilt and propaganda), not "because I want to."
  Audrey Silk, NYCCLASH