Overheid en farmaceutische industrie
GlaxoSmithKline introduceert Zyban op de Italiaanse markt en de minister van Gezondheid annonceert wetgeving voor een verregaand rookverbod in het land. Pharmacia tekent een overeenkomst om Nicorette op de Japanse markt te brengen en kort daarna ziet een rookverbod in de straten van Tokio het licht. Zyban verschijnt op de Franse markt en even daarna verschijnt er een grafische advertentie van de overheid die de laatste dagen van een longkankerpatiënt beschrijft.
Is het toeval of is het samenwerking tussen de farmaceutische industrie en de overheid? Van de VS tot in India volgen na de introductie van nicotineontwenningsmiddelen steeds vaker geruchten over rookverboden en niet lang erna de daadwerkelijke implementatie daarvan. Voor iedere roker die het verboden wordt nog langer op de eigen werkplek te roken of een sigaretje op te steken in zijn favoriete bar, wordt een nieuwe potentiële klant voor de farmaceutische industrie geschapen. Tel alle kosten op die de overheid maakt bij anti-rokenpropaganda, de subsidie aan anti-rokenorganisaties en het opzetten van anti-rokerswetten en je komt wereldwijd op gigantische bedragen die door overheden worden ingezet om de farmaceutische PR te sponsoren.
Forces International analyseerde een aantal jaarverslagen van producenten van nicotinevervangende middelen en ontdekte een kille realiteit.