GRONINGEN – Luchtbevochtigingssystemen bij bedrijven kunnen leiden tot astma en ontstekingen van de longblaasjes. Bedrijfsarts T. Pal concludeert dat na een vijftien jaar durend onderzoek naar manieren om longproblemen op de werkvloer te verklaren en te voorkomen. Pal promoveert op 18 april aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Hij deed onderzoek bij een productiebedrijf van synthetische garens en vezels in Emmen. In die fabrieken komen bij werknemers vaak klachten aan de luchtwegen voor. Tot nu toe werden die toegeschreven aan de oliemist die bij de productie vrijkomt. Pal toonde echter aan dat de luchtbevochtigingssystemen, die vaak vervuild zijn met micro-organismen, de belangrijkste oorzaak zijn van de aandoeningen.
De werking van de longen van patiënten verbeterde aanzienlijk wanneer ze niet meer werden blootgesteld aan de gebruikelijke manier van luchtbevochtiging en overstapten op een ander systeem. “Stoombevochtiging is een goed alternatief, aldus Pal.
De grote boosdoeners zijn bacteriën en schimmels, die in het water zitten en via de luchtbevochtiger in kleine deeltjes de luchtwegen van werknemers binnendringen. “Ook mensen die met andere vormen van organisch materiaal werken, zoals champignonkwekers, duivenmelkers en varkenshouders hebben grotere kans op luchtwegproblemen, vermoedt de onderzoeker. “Organisch materiaal, dus ook bijvoorbeeld olie, zorgt snel voor schimmels en bacteriën in het systeem.
Volgens Pal is het belangrijk dat arbo-diensten fabrieken en bedrijven met luchtbevochtigers regelmatig controleren. “Vaak laten die, vooral als ze een ouder systeem hebben, hetzelfde water keer op keer circuleren. Dan tieren
bacteriën en schimmels welig.”