De omgekeerde wereld
De Belgische Stichting tegen Kanker en de Wereldbank beweren gezamenlijk dat rokers de werkgevers een fortuin kosten (€2000/jaar). Rokers zijn vaker afwezig zeggen ze en hebben een lagere productiviteit.
Typisch is dat ze voor de lagere productiviteit verwijzen naar het feit dat rokers vaker een rookpauze nemen. De rookvrije werkplek, en daardoor de rookpauzes, zijn nu juist afgedwongen door dezelfde soort clubs als die zich nu publiek uitlaten over de lage productiviteit. Dat is de wereld op zijn kop!
En wat die meer frequente afwezigheid betreft: we willen daar wel eens een onafhankelijk onderzoek over zien.
Het lijkt ons tijd dat werkgevers de rekening gaan presenteren aan deze zelfde anti-rokenlobby. Dan zullen ze het wel laten om dat soort idiote regelingen door te voeren….
De jaarlijkse kost waarmee rokers hun werkgever opzadelen, wordt onder andere veroorzaakt doordat rokers vaker afwezig of ziek zijn dan werknemers die niet roken. De geregelde rookpauzes die ze nemen, zorgen ook voor een dalende productiviteit ten opzichte van niet-rokende collega’s. En dan zijn er de kosten voor het installeren en onderhouden van aparte rooklokalen.
De Leuvense professor Arbeidsrecht Roger Blanpain, die van de strijd tegen roken een persoonlijke vendetta heeft gemaakt, is het daar volmondig eens. ,,Wie op het werk tien sigaretten per dag rookt, is al snel een uur minder aan het werk. We hebben uitgerekend dat wie zijn hele carrière rookt ten gevolge van de rookpauzes die hij neemt, 5 jaar minder heeft gewerkt dan zijn collega’s.”
Dat werkgevers rokende werknemers gaan discrimineren of geen rokers meer in dienst zullen nemen, gaat zowel voor de Stichting tegen Kanker als professor Blanpain te ver. ,,Er bestaat ook nog zoiets als de privacy.”
,,Wat werkgevers wel kunnen doen, is hun werknemers op het hart drukken dat er nergens in het bedrijf gerookt mag én kan worden en dat rookpauzes onder geen enkel beding worden toegestaan”, aldus nog Blanpain. ,,Maar wat een werknemer thuis doet, is zijn zaak. Daar mag een bedrijfsleider zich niet mee moeien.”