Gezondheidsraad in opspraak
Toen de Gezondheidsraad eind vorig jaar met een rapport over meeroken kwam, dat koren op de molen van het Ministerie van VWS was, werd even door de vingers gezien dat de leden in die commissie connecties hadden met diverse farmaceutische bedrijven die zich met nicotineontwenningsmiddelen bezig houden.
Nu er een nieuw rapport is verschenen over het screenen op het Downsyndroom (en het de overheid veel geld zou gaan kosten als het advies gevolgd zou worden) speelt ineens de belangenverstrengeling van leden van de GR commissie wél een rol.
De Gezondheidsraad is dus allesbehalve het objectieve instituut dat het Ministerie van VWS ons liet geloven in haar publicaties over het meerokenrapport.
De Gezondheidsraad, een van de belangrijkste adviesorganen van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) wordt door de top van het departement verdacht van belangenverstrengeling en het manipuleren van cijfers.
Het recente advies over het massaal screenen van zwangere vrouwen op baby’s met het Downsyndroom zou niet wetenschappelijk zijn onderbouwd en bovendien zijn gebaseerd op gefingeerde cijfers.
Dit blijkt uit een uitgelekte interne ambtelijke notitie van het ministerie. Staatssecretaris Ross (Welzijn) liet gisteren in de Kamer doorschemeren dat zij het advies niet vertrouwt en noemde het „dun”.
De Gezondheidsraad adviseerde onlangs aan Ross om alle zwangere vrouwen in de eerste drie maanden een gratis nekplooimeting en een bloedserumtest aan te bieden. De resultaten van deze door de raad aanbevolen combinatietest zouden zijn gemanipuleerd omdat ze in eerste aanleg tegenvielen. Bovendien baseert de raad zich op onderzoek van een zekere professor Cuckle.
„Het is niet uit te sluiten dat prof. Cuckle ook andere dan wetenschappelijke belangen heeft bij op grote schaal screenen”, zo staat in het interne stuk aan Ross, die zich gisteren ook in dergelijke termen over deze professor uitliet.
Exact dezelfde soort bezwaren werden toendertijd in een artikel in HP/de Tijd naar voren gebracht, maar daarover hebben we het ministerie niet meer gehoord….
Bron: de Telegraaf