Verkeer maakt ziek
Wegverkeer en vooral dieselverkeer maakt ziek. In een bericht in een Oostenrijkse krant worden cijfers gegeven over het aantal doden dat hierdoor wordt veroorzaakt.
Het is interessant deze cijfers eens naar de Nederlandse situatie door te trekken.
Maar ook om ze te vergelijken met de meerokencijfers….
Straßenverkehr macht krank.
Zu diesem Schluss kommt eine Studie des Verkehrsclubs Österreich (VCÖ). Unfälle, dauerhafter Verkehrslärm und vor allem Abgase führen demnach in Österreich jährlich zu mehr als 3.500 Todesfällen. Davon werden 2.400 indirekt durch Dieselabgase verursacht.
Das hat auch die Weltgesundheitsorganisation (WHO) festgestellt, berichtet VCÖ-Verkehrsexperte Martin Blum. Weiters verursachen Dieselabgase laut VCÖ-Studie rund 55.000 Asthmaerkrankungen und etwa 2.700 “Raucherlungen”.
Oostenrijk heeft ongeveer 8 miljoen inwoners, de helft van Nederland. 2.400 doden worden in Oostenrijk per jaar door alleen dieselverkeer veroorzaakt. In Nederland zou dat dan neerkomen op 4.800 doden door het effect van diesel uitlaatgassen. 110.000 nieuwe astmagevallen zouden dan te danken zijn aan dieseluitstoot.
Voor meeroken wordt, met hetzelfde soort wetenschap als waarmee deze getallen geproduceerd worden, door de anti-rokenorganisaties een getal van plusminus 200-300 doden per jaar gehanteerd. Dat is erg klein vergeleken met het effect van dieseldampen: 1/24e tot 1/16e van het aantal doden door verkeersemissies. Astma wordt door veel onderzoeken niet gezien als veroorzaakt door meeroken, maar speelt in deze problematiek wél een grote rol.
Het is dan ook wrang om te zien dat de overheid op dit moment alles in het werk stelt om meeroken te beperken en aan de andere kant het dieselverkeer stimuleert door het gebruik van LPG steeds meer te ontmoedigen. LPG-verkeer dat, gezien de brandstofprijs en belastingstructuur, zeker zal worden omgezet in dieselrijden.
Pikant aan dit bericht is overigens ook de opmerking over de ‘rokerslongen’. Zijn die foto’s die we zo nu en dan te zien krijgen – en die waarschijnlijk binnenkort ook op pakjes sigaretten verschijnen – misschien niet de longen van rokers maar van niet-rokende vrachtwagenchauffeurs?