Stoppen met roken op 1 januari faalt
bron: www.telegraaf.nl
door Annemiek Paping
AMSTERDAM, vrijdag 27 december 2002
Nieuwjaarsdag is niet de meest geschikte dag om te stoppen met roken. Beter is het om tijdens een vakantieperiode een stoppoging te wagen
Volgens gezondheidsorganisatie Pharmacia is de slagingskans in tij den van rust vele malen groter. Volgens de organisatie zullen duizenden verstokte rokers volgende week een (zoveelste) poging doen hun sigaret voorgoed af te zweren.
„Stoppen met roken staat bij veel Nederlanders bovenaan het lijstje met goede voornemens. In de praktijk valt dit echter zwaar tegen”, aldus woordvoerder H. Beyer van Pharmacia. „Slechts één op de tien rokers slaagt erin op eigen kracht de sigaret voorgoed te doven. Vooral veel nieuwjaarsstoppers falen.”
Daarom is het volgens Beyer verstandiger om het op een ander moment in het jaar, bijvoorbeeld tijdens de wintersport- of voorjaarsvakantie, te proberen.
„Tijdens een vakantie leven mensen bewuster en rustiger, zonder die regelmaat die het stoppen zo moeilijk maakt.”
Het aandeel niet-rokers in ons land is inmiddels gestegen tot bijna 70 procent. ledereen heeft zijn eigen reden om het roken op te geven. Vrouwen blijken over het algemeen gemotiveerder dan mannen. Ruim 60 procent van alle rokers wil van deze slechte gewoonte af om de gezondheid niet langer te schaden, terwijl 15 procent gezondheidsklachten als reden aangeeft.
Een slechte conditie vormt voor 10 procent van de mannen aanleiding voor een stoppoging, terwijl 12,8 van de vrouwen stopt vanwege zwangerschap. Ook geldgebrek wordt regelmatig als reden aangevoerd.
Het gebruik van hulpmiddelen verhoogt de slagingskans met 20 procent. De Nederlandse Kankerbestrijding heeft samen met het Koningin Wilhelmina Fonds en DEFACTO een Startpakket ontwikkeld. In dit pakket – gratis verkrijgbaar bij apotheek, GGD en huisarts – zit onder meer een brochure over alle hulpmiddelen en een video met ervaringen van bekende en minder bekende stoppers
paost712 schrijft:Gezondheidsorganisatie Pharmacia? Dat riekt naar medicijnen, en juist medicijnen hebben vaak (soms zelfs levensbedreigende) bijwerkingen die erger zijn dan de kwaal. Is roken trouwens wel een kwaal??
Ik denk dat Pharmacia eerder de omzet van de pillendraaiers voor ogen heeft dan het welzijn van de bevolking…