20.000 mensen dood door fout voedsel

Zoals verwacht wordt de oorlog tegen zwaarlijvigheid langzaamaan opgeschroefd. Nu de markt voor nicotineontwenningsmiddelen door een succesvolle anti-rokenpropagandacampagne van de overheid steeds groter wordt wordt het voor de gezondheidsindustrie tijd om nieuwe markten aan te boren.


Vandaag werd daarbij een eerste RIVM publicatie openbaar gemaakt die de politiek moet winnen voor een verdere ontwikkeling van die markt.


Een ongezond voedingspatroon en overgewicht leiden in Nederland tot jaarlijks twintigduizend doden en tachtigduizend gevallen van suikerziekte, hart- en vaatziekten en kanker. Dat concludeert het Rijks Instituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in een vanochtend gepresenteerd rapport.

Als de sterke toename van overgewicht en de daling van de consumptie van groente en fruit doorzetten, zal onze levensverwachting – die de afgelopen eeuw voortdurend is toegenomen – gaan dalen.

De levensverwachting bedraagt op het ogenblik 76 jaar voor mannen en 80,7 jaar voor vrouwen. Dat zou twee jaar hoger zijn geweest als Nederlanders gezond zouden hebben gegeten en minder overgewicht zouden hebben gehad.

Door het RIVM geraadpleegde deskundigen tonen zich pessimistisch over de toekomstige ontwikkelingen. Enerzijds verwachten zij een toename van voedsel met gezonde ingrediënten, ook in de snackbar/fastfoodsector. Zo is de afgelopen jaren de consumptie van ongezonde verzadigde vetten en ‘transvetten’ al sterk gedaald en die van vis – die gezonde vetten bevat – toegenomen.

Daartegenover staan een veel groter aantal negatieve tendenzen, zoals grotere porties voedsel en een groter aanbod van energierijk en ongezond gemaksvoedsel, een dalende consumptie van groenten en fruit, terwijl bovendien meer mensen tussendoortjes eten.


Ook neemt, volgens het rapport, het aantal zwaarlijvigen toe in Nederland: 10% van de Nederlanders is te zwaar. Volgens het rapport komt dit doordat men minder is gaan bewegen, ondanks dat de gemiddelde hoeveelheid opgenomen calorieën is gedaald.


Misschien zijn er nog meer redenen te bedenken? Zoals bijvoorbeeld het grote aantal mensen dat geinspireerd wordt om te stoppen met roken? Of omdat de Wereldgezondheidsorganisatie de BMI-index heeft aangepast waardoor mensen eerder als obees (zwaarlijvig) gekenmerkt worden?


Het Parool

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download poster

Citaten

 • "Es ist schwieriger, eine vorgefaßte Meinung zu zertrümmern als ein Atom."
  (Het is moeilijker een vooroordeel aan flarden te schieten dan een atoom.)
  Albert Einstein

 • "Als je alles zou laten dat slecht is voor je gezondheid, dan ging je kapot"
  Anonieme arts

 • "The effects of other people smoking in my presence is so small it doesn't worry me."
  Sir Richard Doll, 2001

 • "Een leugen wordt de waarheid als hij maar vaak genoeg wordt herhaald"
  Joseph Goebbels, Minister van Propaganda, Nazi Duitsland


 • "First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win."
  Mahatma Gandhi

 • "There''s no such thing as perfect air. If there was, God wouldn''t have put bristles in our noses"
  Coun. Bill Clement

 • "Better a smoking freedom than a non-smoking tyranny"
  Antonio Martino, Italiaanse Minister van Defensie

 • "If smoking cigars is not permitted in heaven, I won't go."
  Mark Twain

 • I've alllllllways said that asking smokers "do you want to quit?" and reporting the results of that question, as is, is horribly misleading. It's a TWO part question. After asking if one wants to quit it must be followed up with "Why?" Ask why and the majority of the answers will be "because I'm supposed to" (victims of guilt and propaganda), not "because I want to."
  Audrey Silk, NYCCLASH