20.000 mensen dood door fout voedsel
Zoals verwacht wordt de oorlog tegen zwaarlijvigheid langzaamaan opgeschroefd. Nu de markt voor nicotineontwenningsmiddelen door een succesvolle anti-rokenpropagandacampagne van de overheid steeds groter wordt wordt het voor de gezondheidsindustrie tijd om nieuwe markten aan te boren.
Vandaag werd daarbij een eerste RIVM publicatie openbaar gemaakt die de politiek moet winnen voor een verdere ontwikkeling van die markt.
Een ongezond voedingspatroon en overgewicht leiden in Nederland tot jaarlijks twintigduizend doden en tachtigduizend gevallen van suikerziekte, hart- en vaatziekten en kanker. Dat concludeert het Rijks Instituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in een vanochtend gepresenteerd rapport.
Als de sterke toename van overgewicht en de daling van de consumptie van groente en fruit doorzetten, zal onze levensverwachting – die de afgelopen eeuw voortdurend is toegenomen – gaan dalen.
De levensverwachting bedraagt op het ogenblik 76 jaar voor mannen en 80,7 jaar voor vrouwen. Dat zou twee jaar hoger zijn geweest als Nederlanders gezond zouden hebben gegeten en minder overgewicht zouden hebben gehad.
Door het RIVM geraadpleegde deskundigen tonen zich pessimistisch over de toekomstige ontwikkelingen. Enerzijds verwachten zij een toename van voedsel met gezonde ingrediënten, ook in de snackbar/fastfoodsector. Zo is de afgelopen jaren de consumptie van ongezonde verzadigde vetten en ’transvetten’ al sterk gedaald en die van vis – die gezonde vetten bevat – toegenomen.
Daartegenover staan een veel groter aantal negatieve tendenzen, zoals grotere porties voedsel en een groter aanbod van energierijk en ongezond gemaksvoedsel, een dalende consumptie van groenten en fruit, terwijl bovendien meer mensen tussendoortjes eten.
Ook neemt, volgens het rapport, het aantal zwaarlijvigen toe in Nederland: 10% van de Nederlanders is te zwaar. Volgens het rapport komt dit doordat men minder is gaan bewegen, ondanks dat de gemiddelde hoeveelheid opgenomen calorieën is gedaald.
Misschien zijn er nog meer redenen te bedenken? Zoals bijvoorbeeld het grote aantal mensen dat geinspireerd wordt om te stoppen met roken? Of omdat de Wereldgezondheidsorganisatie de BMI-index heeft aangepast waardoor mensen eerder als obees (zwaarlijvig) gekenmerkt worden?