10 doden door medicijnen per dag
Farmaceuten maken medicijnen. En die willen ze verkopen ook. En wel zo snel mogelijk. Maar een medicijn heeft maar een beperkte tijd waarde voor een farmaceut. Na verloop van tijd valt het monopolie van een fabrikant op een door hem uitgevonden medicijn weg en mag de concurrent het ook gaan produceren. Dan zakt de prijs van een medicijn drastisch en is het goudmijntje verloren.
Dus er wordt van alles uit de kast getrokken om nieuwe medicijnen te bedenken waardoor een nieuwe periode ingaat en weer een monopolie ontstaat. Maar dat gaat vaak veel te snel waardoor gevaarlijke, nog niet volop geteste medicijnen op de markt komen.
Gisteravond bij het programma Zembla werd een en ander uitgebreid uitgemeten en Trouw schreef er een artikel over.
Iedere dag sterven in Nederland tien mensen door bijwerkingen van geneesmiddelen. Bij minstens vijf is het overlijden vermijdbaar. Het toezicht op de kwaliteit van medicijnen schiet tekort.
Dit zeggen medisch deskundigen in het actualiteitenprogramma ‘Zembla’, dat vanavond wordt uitgezonden.
Jaarlijks overlijden volgens het Nederlandse bijwerkingencentrum Lareb ongeveer 2000 mensen in ziekenhuizen aan de gevolgen van een bijwerking van medicijnen die ze thuis hebben ingenomen. Daarnaast overlijden nog eens 1500 tot 2000 patiënten aan de gevolgen van bijwerkingen van medicijnen die ze in het ziekenhuis toegediend kregen. Bij elkaar zijn dat 3500 tot 4000 sterfgevallen.
In ‘Zembla’ bevestigt de Leidse hoogleraar klinische epidemiologie dr. Frits Rosendaal de berekening. Rosendaal zegt, op basis van internationale literatuur, dat de helft tot driekwart van de doden vermijdbaar is.
Het gaat daarbij om verkeerde middelen die worden voorgeschreven, foute doses of het te lang slikken van een middel. Daarnaast worden volgens Rosendaal middelen voorgeschreven waarvan de veiligheid niet bewezen is.