Stivoro’s reclame
Hoewel het even duurde, is ons bericht over de website van Stivoro toch doorgesijpeld in de media. Maar de essentie van de klacht is niet of nauwelijks overgekomen: het bericht meldt alleen dat Stivoro van de Keuringsraad links naar de websites van de commerciële farmaceutische nicotineproducenten van haar eigen website moet verwijderen, niet dat ze tegen de wettelijke regels voor geneesmiddelenreclame zondigen.
Stivoro’s reactie daarop volgens het bericht:
Stivoro leek dit [verwijderen van de links, red.] maandag niet van plan te zijn. De stichting ziet de links niet als een vorm van reclame, maar als voorlichting, zo zei een woordvoerder. ,,Wij verwijzen naar drie websites van producenten.” Stivoro buigt zich nog over een antwoord aan de keuringsraad.
Maar er is meer aan het handje: we spreken hier over verkoopbevordering van geneesmiddelen (waarvan de werking allerminst vaststaat) door een overheidssite!
De sommering van de Keuringsraad gebeurde nadat Forces Nederland in een uitgebreide klacht de Keuringsraad had laten weten dat Stivoro op vele punten de Code op de Publieksreclame Geneesmiddelen overtreedt op haar website.
In de klacht analyseert Forces delen van de website van Stivoro waarin deze anti-rokersorganisatie nicotinevervangingsmiddelen als pleisters en kauwgum aanprijst, daarbij niet schromend expliciet merken te noemen en links naar niet KOAG gekeurde sites van farmaceutische nicotineproducenten op te nemen. Ook publiceert Stivoro op de site oproepen aan eigen regionale groepen in het veld om tegoedbonnen voor monsters van deze producten te verspreiden. Een en ander is volgens de Code Publieksreclame voor Geneesmiddelen expliciet niet toegestaan.
In de klacht wordt verder geïnformeerd naar de directe of indirecte vergoedingen die Stivoro voor de reclame ontvangt. Ook beschuldigen wij Stivoro, aan de hand van een aantal recente onderzoeken, van misleidende informatie over de werkzaamheid van deze nicotinevervangingsmiddelen, die volgens deze onafhankelijke onderzoeken niet meer zijn dan placebo’s (als je gelooft dat het werkt, dan werkt het – een heel klein beetje).
Met name dat laatste is een ernstige zaak. Veel rokers die serieus willen stoppen wordt het geld uit de zakken geklopt met ‘geneesmiddelen’ waarvan de werking ernstig betwijfeld wordt. Dat een door de overheid zwaar gesubsidieerde organisatie zich aan dit soort misleiding schuldig maakt en daarmee de farmaceutische industrie winst bezorgt (de banden tussen Stivoro en deze industrie zijn erg nauw) valt niet te accepteren.
Het moet een natte droom voor elke willekeurige producent zijn als een onafhankelijk gewaande overheidssite je eigen producten zit te promoten! Zeker wanneer de voordelen van je product nog allerminst vaststaan!
Discussieer ook mee bij VARA’s Kassa!
Onze analyse (HTML)
Volledige klacht (pdf)
Bijlagen en bewijsmateriaal (zip-file)
De KOAG/KAG regels voor geneesmiddelenreclame
NU.NL
Google zoekopdracht