Opluchting voor de niet-roker
Al eens ooit geprobeerd om een handdoek in brand te krijgen met een peuk? Volgens Stivoro voorvrouw Trudy Prins kan dat makkelijk gebeuren als je op de WC een sigaretje rookt.
Onder welke voorwaarden zou dat inderdaad makkelijk gaan? Laten we eens inventariseren:
- Je legt de handdoek op de grond en gooit er een pas opgestoken peuk op. Kans dat hij vlam vat? 5%? 1%? 0,01%?
- Je drenkt de hangende handdoek in benzine en houdt er een peuk bij. Kans dat hij vlam vat? 5%? 10%? 15%?
- Je scheurt de handdoek in kleine reepjes. Dan hou je de peuk aan de rafels. Kans dat hij wat anders doet dan smeulen?
Zíjn er trouwens nog wel echte handdoeken op WC’s in bars en restaurants?
Overdrijving kostte de eerste anti-rookbeweging in het begin van de vorige eeuw de kop. De huidige gezondheidspuriteinen zal het op deze manier niet anders vergaan….
Gezien de vraag van deze journalist in het Brabants Dagblad neemt hij Mevrouw Prins ook niet helemaal serieus.
In de meeste bedrijfskantines hangt nog steeds de rook van sigaretten. Niet-rokende werknemers moeten in 55 procent van de kantines ‘meeroken’ tijdens bet eten of koffiedrinken, zo blijkt uit onderzoek in enkele duizenden kantines in veertien bedrijfssectoren gedurende anderhalf jaar. Het onderzoek is gehouden in opdracht van Stivoro, de stichting voor voorlichting over rookrisico’s. Het moet voor niet-rokers een opluchting zijn: per 1 januari 2004 hebben ze recht op een rookvrije werkplek, waaronder de kantine. Dat kan nog een probleem worden, verwacht directrice T. Prins van Stivoro. “Bij veel werkgevers leeft het misverstand dat de kantine geen werkplek is.” Ook koffieruimtes, gangen en toiletten moeten vanaf die datum niet-rokers verplicht de ruimte geven. Maar daar blijken al minder ‘paffers’ rond te hangen dan in kantines. ‘Meeroken’ gebeurt bij 29 procent van de koffleautomaten, in 23 procent van de gangen en 12 procent van de wc’s. Komen er nu ook gescheiden toiletten voor rokende en niet-rokende dames en heren? Dat verwacht Stivoro niet. “Eenvoudiger is om het roken er helemaal te verbieden. En het is veiliger: een brandende peuk kan zo een handdoek in viam zetten.” (DL)
Bron: Brabants Dagblad