Medicijnenmanie
Aan mensen met depressies worden veel te snel medicijnen voorgeschreven. Dat is de kern van een artikel in Trouw waarin uitgebreid beschreven wordt hoe veel te makkelijk een pilletje wordt voorgeschreven wanneer men maar de indruk heeft met een depressie te maken te hebben.
,,Maar depressie is geen longontsteking die altijd met medicijnen moet worden behandeld”.
De druk van de farmaceuten op artsen is ontzettend groot en de artsen hebben vaak te weinig tijd om echt aandacht aan de patiënt te besteden. Dus een pilletje brengt dan uitkomst.
Deze nieuwe inzichten vormen een welkom lichtpuntje in een alsmaar meer gemedicaliseerde samenleving, waarin de belangen van de farmaceuten zwaarder lijken te wegen dan die van de patiënt.
Er gaat van alles mis in de behandeling van de ziekte depressie, die hard op weg is om volksziekte nummer twee te worden in de westerse wereld, na hart- en vaatziekten. Het Trimbos-instituut wil de behandeling rigoreus verbeteren met het ambitieuze Doorbraakproject Depressie, dat dit najaar start. Het idee achter de uit Amerika overgenomen ‘doorbraakmethode’ is dat een groep zorgverleners gezamenlijk in korte tijd een grote verbetering in de zorg tracht te bewerkstelligen.
,,Juist die korte duur is de charme van de methode”, zegt projectleidster Franx. ,,In de lichamelijke zorg is dit al vaker gedaan, in de geestelijke gezondheidszorg nog nooit. Dankzij een doorbraakproject van het kwaliteitsinstituut CBO is bijvoorbeeld op intensive cares de beademingsduur sterk teruggebracht. Men wist bij bepaalde ziektes dat het onnodig is om de patiënt langer dan enkele dagen aan een beademingsmachine te leggen. Er waren ziekenhuizen waar dat toch gebeurde, en soms nog veel langer. Men weet dat het beter kan, maar ziet dat het niet gebeurt. Dát proberen te doorbreken -dat is ook van dit project het doel.”
Ja, zeggen Franx en Huyser in koor: bij de ziekte depressie is een doorbraak hard nodig. Want de behandeling in de praktijk loopt achter bij de kennis die er over de ziekte is. Wanneer een depressieve patiënt nu bij een arts komt, zegt Huyser, start die arts vaak te snel een behandeling met antidepressiva of gerichte psychotherapie. Overbehandeling, dus.
Trouw artikel (registratie vereist)