Horeca-overeenkomst nauwelijks in buitenland bekend
Zo’n kleine week nadat de overeenkomst tussen Hoogervorst en Horeca Nederland werd getekend zou je verwachten dat de zoekmachines op internet wel alle berichten die er over verschenen zijn zouden hebben geindexeerd. Wij vonden het daarom tijd worden om eens te inventariseren of dit voor de anti-rokers slechte nieuws wereldwijd de pers heeft gehaald.
Wat we al vermoedden blijkt, na onder andere een zoekopdracht bij Google, waar: in de Engelstalige pers is nauwelijks iets over de overeenkomst te vinden. De gezondheidsindustrie heeft de pers blijkbaar aardig onder controle.
We werden deze week door onze zusterorganisatie FOREST in Engeland er op opmerkzaam gemaakt dat in de Engelse pers de overeenkomst tussen Hoogervorst en de Horeca niet of nauwelijks te zien is geweest. En dat, terwijl de rookverboddiscussie in Engeland in de pers hevig woedt.
Om te checken of dit waar is deden we een unieke Google zoekopdracht om een indruk te krijgen van de nieuwsverspreiding wereldwijd over de horeca-overeenkomst. We zochten op:
netherlands 2009 smoking restaurant
een zoekopdracht die naar ons idee voldoende specifiek moet zijn om dit bericht te kunnen traceren.
Het enige echt originele nieuwsbericht dat we konden vinden was bij expatica.com, een internet nieuwsdienst voor Engelstaligen in Nederland. Verwijzingen naar dat bericht, onder de titel Bar, restaurant smoking ban delayed until 2009, vinden we op enige andere websites terug, waaronder bij tobacco.org, een zwaar door de anti-tabaksindustrie gesponsorde website die tabaksnieuws archiveert. Ook marijuana.com bericht over het nieuws, evenals enkele andere kleinere websites, die met name voor anti-rokers bedoeld zijn. En natuurlijk bericht FOREST er over.
Maar daarmee is alles wel gevonden. Weinig dus.
Nu zou het misschien kunnen zijn dat enkele nieuwssites niet door Google gelezen kunnen worden en daarom gingen we specifiek zoeken met de eigen zoekmachines van sites waarvan we weten dat ze vaak over tabak berichten. De BBC bijvoorbeeld. En inderdaad wil de BBC de anti-rokers in hun land niet ontmoedigen, want de zoekopdracht “netherlands smoking ban”, evenals wat andere pogingen, leveren geen enkele indicatie op dat er pas in Nederland iets bijzonders gebeurde.
Verwonderlijk is ook dat zelfs The Publican de overeenkomst niet vermeldt. We hebben ze daarom maar even op de hoogte gesteld.
Enkele Amerikaanse en Canadese kranten die doorzocht werden wisten ook van niets.
Samenvattend kunnen we concluderen dat de gezondheidsindustrie blijkbaar uitstekend in staat is om de media te laten voldoen aan de LaLonde doctrine: informatie op het gebied van volksgezondheid mag volgens deze doctrine niet gestoord worden door tegengestelde berichten. Onwelgevallige informatie wordt achtergehouden, hun welgevallige informatie wordt stevig aangedikt.
Misschien is het feit dat in Nederland de pers wél vaker tegengestelde berichten publiceerde wel een van de succesfactoren geweest bij het weerstaan van de gigantische druk van het anti-rokenkartel in Nederland in de voorfases van deze overeenkomst?