Experiment met anti-rookvaccin
Nicotine kan door entstof niet naar hersenen
Experiment met anti-rookvaccin
door Joan van den Dungen
MAASTRICHT, vrijdag
Er gloort weer hoop voor de straffe roker die niet kan stoppen. De Universiteit Maastricht (UM) is bezig een anti-rookvaccin te ontwikkelen dat de hunkering naar een sigaret moet wegnemen.
bron: Telegraaf 10/01/2003
Prof. dr. Onno van Schayck die het onderzoek leidt, noemt de eerste testen op een weliswaar nog zeer beperkt aantal mensen hoopvol. Hij hoopt op een doorbraak en spreekt daar al heel voorzichtig van. „We mogen natuurlijk niet te vroeg juichen, maar de kans dat het vaccin daadwerkelijk zal werken is aanzienlijk. Toch kan er nog altijd een kink in de kabel komen.”
Eiwitten
De nieuwe entstof Nicvax produceert eiwitten die zich binden aan de piepkleine deeltjes nicotine in het lichaam. Door de binding worden de nicotinedeeltjes groter en passen zij niet meer in de bloedbaan naar de hersenen.
„De verslavingskick ontstaat als de nicotine de hersenen bereikt”, legt de hoogleraar uit. „Dat gaat enorm snel. Je praat over milliseconden als iemand inhaleert. Op dat moment komen er ook direct stoffen vrij die het ontspannen gevoel en het verlangen naar roken doen ontstaan. Het antirookvaccin blokkeert als het ware de weg naar de hersenen, waardoor die stoffen ook niet meer aangemaakt kunnen worden”.
Volgens Van Schayck, hoogleraar huisartsgeneeskunde, heeft de roker naast het vaccin een soort therapie nodig om een einde te maken aan de andere vorm van verslaving, de zogeheten sociaalpsychische verslaving. Deze vorm van verslaving, waarbij onder meer gezelligheid of omgeving aanzetten tot het opsteken van een sigaret, kan worden gestopt middels een training om vaste patronen te leren doorbreken.
De UM zoekt nu 30 gezonde vrijwilligers uit de omgeving van Maastricht om het vaccin op een veilige manier te kunnen testen op bijwerkingen.
De Ethische Commissie heeft hiervoor inmiddels toestemming verleend. De eerste proeven op dieren en een groep mensen in de VS hebben echter geen bijwerkingen laten zien.
Professor Van Schayck verwacht dat, als ook alle nieuwe experimenten slagen, het nog enkele jaren duurt voordat het medicijn op de markt komt.
PAOST712 meent:
Kijk da’s nou eens een handig onderzoek…
Als je een keer zonder rookwaar zit, neem je een pilletje en hoef je niet meer alle kasten leeg te trekken om nog iets te vinden en kun je rustig wachten tot de volgende ochtend