Dochter
In de NRC van vandaag doet Frits Abrahams een aardige ontdekking: Femke Halsema wil niet rokend op TV!
Nu de verkiezingsdebatten voorspelbaarder, en dus vervelender worden, ga je als toeschouwer steeds meer op de bijzaken letten.
Neem de stropdassen. Het lijkt wel alsof ze een beetje op hun retour zijn. Goed, Jan Marijnissen droeg ze vroeger ook al niet, maar Wouter Bos en Thom de Graaf? Geoefende stropdasdragers.
Opeens hebben ze de stropdas afgelegd, alsof het een attribuut is dat louter bij de gevestigde macht (Balkenende, Zalm) hoort. In de Amsterdamse Stadsschouwburg zag ik gistermiddag een aantal jonge Kamerleden discussiëren: de stropdas was in geen velden of wegen te bekennen.
Waarom staat de stropdas onder druk? Mijn privé-theorie is dat het met de dood van prins Claus te maken heeft. In alle necrologieen over de prins zagen we steeds weer de beelden van de stropdasmoord door de prins en diep van binnen stelden we vast: hij had gelijk, het blijft een belachelijk kledingstuk.
Er is altijd enige moed nodig om je aan gedrags- en kledingcodes te onttrekken. De prins deed het, Femke Halsema worstelt er nog mee. We zagen haar tijdens het lijsttrekkersdebat van gisteren verstolen een sigaretje roken. Toen de tv-camera naderbij kwam, reageerde ze nijdig. Dit was niet de afspraak, leek ze te zeggen, waarna ze zich zo schielijk mogelijk uit beeld haastte. Een lijsttrekker die niet op tv wil — hoe bizar. Vanwaar die gene? Strookt een rokende Halsema te weinig met het imago van GroenLinks als milieupartij? Is ze bang dat wij die brandende sigaret als een metafoor zien van een zichzelf vervuilende samenleving? Of wil ze simpeiweg niet op een menselijke zwakheid betrapt worden? Als ze mijn dochter was — Femke roept onmiskenbaar vaderlijke gevoelens in mij op — zou ik het antwoord wel weten: ze wil geen gezeur van haar ouders krijgen.
,,,Goh, wij dachten dat je er helemaal af was.”
,,Dat ben ik ook, maar ik kreeg toevallig een sigaretje aangeboden.”
,,We hebben je altijd gewaarschuwd: als je er eenmaal weer aan begint…”
,,Maar ik ben nergens aan begonnen. Ik zat in enorme spanning en toen zei iemand…”
,,Wij schrokken ervan.” ,,Moet je luisteren. Ik ben al vijftien jaar uit huis en nu proberen jullie me nóg de wet voor te schrijven.”
,,Wij schrijven niets voor, wij zijn alleen bezorgd.”
,,Daar moeten jullie eens mee ophouden. Straks beginnen jullie weer over mijn vriend.”
,,Ja, hoe gaat nu met jullie?”
,,Prima.”
,,Weet hij dat je rookt?”
,,Ach, schei nou toch uit.”
,,We krijgen trouwens ook de indruk dat je de laatste tijd nogal bent aangekomen.”
,,Ik? Hoe komen jullie erbij?”
,,We hebben onze ogen niet in onze zak.”
,,Nou, ik ga even het balkon op.,,
,,Wat doen?”
,,Even een luchtje scheppen.”
,,Als je wilt roken, mag dat best binnen.”
,,Ik kijk wel uit.”
,,Heel flauw van je, Femke.”
FRITS ABRAHAMS
Bron: NRC
Vraag haar waarom ze zich schaamt
Dit stuurden wij:
Je schaamt je dat je rookt, Femke? Waarom? Je denkt dat je er je medemens mee beschadigt? Niet waar, vraag maar eens om bewijs en ze kunnen het je niet leveren (zie ook: http://wp.forces-nl.org/modules.php?name=Sections&op=viewarticle&artid=19).
Weet je dat die onderzoeken over de effecten van meeroken voor het overgrote deel door het grootkapitaal zijn betaald? Door de makers van Nicorette, Nicotrol en andere nicotine afkickmiddelen? Alleen al door één bedrijf is vanaf 1992 dik 200 miljoendollar uitgegeven aan antirokenorganisaties (zie: http://wp.forces-nl.org/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=7)!
Wist je dat de antitabaksorganisatie van de WHO (TFI) en World No Tobacco Day voor meer dan 70% worden gesponsord door diezelfde industrie (http://wp.forces-nl.org/WHO)? En wist je dat Stivoro/Defacto daar ook in meedraait?
Denk je dat jullie bouwen op objectieve informatie over roken? Ik denk het niet.
Dus schaam je maar niet. Je roken is een teken van protest tegen het grootkapitaal!