Anti-rokenorganisaties saboteren conferentie
De Europese anti-rokenorganisaties zijn er in geslaagd de conferentie tegen rookverboden, in het Europarlement (EP) in Brussel, te saboteren. Het Bureau van het Europarlement, dat o.a. de gebouwen beheert, heeft na vele e-mails uit de anti-rokenorganisaties de conferentie in het parlement verboden.
Inmiddels heeft de conferentie een nieuw onderkomen in Brussel gevonden, op een steenworp afstand van het gebouw van de Europese Commissie. Nieuws daarover is binnenkort te vinden op de TICAP website.
De organisatoren noch het Europarlementslid die gastheer was voor de conferentie werden hier echter van in kennis gesteld en de bewijzen dat deze conferentie ooit gepland was, zijn uit de EP computersystemen gewist. Het enige bewijs voor de conferentie is alleen nog te vinden op de site met de naam European Agenda. Alleen door actief de anti-rokenbeweging te monitoren wist de organisatie op tijd hiervan op de hoogte te komen en gepaste maatregelen te treffen. Was dat niet gebeurd, dan hadden alle deelnemers en presentatoren op 27 januari voor een gesloten deur gestaan.
In Nederland heeft Lies van Gennip van Stivoro gepoogd om te voorkomen dat Prof. Rein Vos (Universiteit Maastricht) een presentatie op de conferentie zou houden. De heer Vos werd daarbij zelfs, op de klassieke anti-rokers manier, beticht van banden met de tabaksindustrie.
De gehele gang van zaken achter het geluidloos saboteren van de conferentie bleek uit door de organisatie onderschepte of hieraan toegespeelde e-mails.
De actie tegen de conferentie werd op gang gezet door een lobbygroep met de naam Smoke Free Partnership (gesponsord door nicotinefabrikanten als Pfizer, Novartis en GlaxoSmithKline), die een voorbeeldbrief stuurde naar andere anti-rokenorganisaties in heel Europa. De brief is gericht aan de president van het Bureau van het EP, Dhr. Pottering. Hierin vragen deze organisaties om de conferentie te verbieden, met onder andere als argument dat het niet strookt met de opstelling van de EU.
Uit een gisteren onderschepte e-mail blijkt overduidelijk dat de anti-rokersorganisaties achter deze sabotage staan.
In Nederland stuurde Lies van Gennip, directeur van Stivoro, een brief naar Prof. Onno van Schaijck (Universiteit Maastricht en ontwikkelaar van een anti-rokenvaccin), baas van Prof. Rein Vos, één van de presentatoren van een lezing op de conferentie. Daarin wordt de indruk gewekt dat de hoogleraar banden met de tabaksindustrie heeft en dat hij maar beter weg kan blijven van de conferentie.
Een typische manier van reageren van de anti-rooklobby: ‘dissidenten’ beschuldigen van contacten met de tabaksindustrie. Daarbij is er geen enkele bemoeienis geweest van deze bedrijfstak met de conferentie, zowel niet organisatorisch als financieel. De conferentie is geheel opgezet met middelen die door 26 vrijwilligersorganisaties wereldwijd bijeen zijn gebracht. De IND/DEM fractie speelde intermediair.
Dit is een zeer kwalijke gang van zaken die weer eens aantoont dat de dik gesubsidieerde anti-rokenorganisaties grote macht hebben in de politiek. De vrijheid van meningsuiting is in het geding en datzelfde geldt voor de politieke en wetenschappelijke onafhankelijkheid.