‘Orale sex is gevaarlijk’
Al enige tijd geleden rapporteerden we op onze site al dat sex binnenkort door de medische wereld wel eens als het vierde grote risico voor de gezondheid zou kunnen worden gezien.
Vorige week publiceerde het IARC, huisonderzoeker van de WHO, de Wereldgezondheidsorganisatie, de resultaten van een onderzoek waarin het verband tussen orale sex en kanker werd onderzocht.
En wat blijkt? Door de groep mensen die mondkanker kregen werd drie keer zo vaak toegegeven dat men wel eens orale sex had gehad. Tóch wordt deze verhoogde kans in een artikel in de New Scientist ’tiny’, klein genoemd.
Deze uitspraak, dat het slechts om een klein risico zou gaan, is nogale verbazend als we de uitspraken over de gevaren van meeroken bezien. In de uitspraken van anti-rokers wordt altijd hoog opgegeven over deze gevaren die een verhoogd risico van om en nabij de 17% zou geven. In dit geval spreken we echter over een verdriedubbeling, dus een verhoging met 200%.
The risk, thankfully, is tiny. Only around 1 in 10,000 people develop oral tumours each year, and most cases are probably caused by two other popular recreational pursuits: smoking and drinking. The researchers are not recommending any changes in behaviour.
The human papilloma virus (HPV), an extremely common sexually transmitted infection, has long been known to cause cervical cancers. Several small studies have suggested it also plays a role in other cancers, including oral and anal cancers.
Laten we ook dat cijfer ‘1 op de 10.000’ eens nader beschouwen, want dat is hun redenering waarom er geen gedragverandering zou hoeven plaats te vinden. Hoe zit dat met de beweerde 200 meeroken-doden per jaar die Stivoro graag pleegt te noemen? Wat levert dat voor een verhouding op?
Het rekensommetje is eenvoudig: 16 miljoen nederlanders met daarin de beweerde 200 doden, levert een verhouding op van 1 op 80.000. ACHT keer minder dan door orale sex! Zelfs als maar de helft van alle mondkanker gevallen dodelijk is, gaat het nog om het viervoudige..
Worden hier weer eens verschillende meetlatten gehanteerd?! En wat is de geloofwaardigheid van dit soort onderzoekers nog?