Maart 2002
De Forces Nederland Site is vernieuwd! Klik hier om de nieuwe site te laden.
 Hoofdmenu

Over Forces...
Thema's
Posters
Media
Vliegen
Links
Forces NL Forum
Discussies
Commentaren
Steun Forces
Archief
Horror Stories
Artikelen
Analyses

 Navigatie

Hoofdpagina
Terug
Libertairen VS
Akelige diertjes
Meeroken - België

 Internationaal

Forces Psychiatry

Canada
Toronto
Manitoba (email)
Italy
New Zealand
UK (email)
Russia

 VS afdelingen

California
Connecticut
Delaware
Duluth
Georgia
Indiana
Maine
Massachusetts
Minnesota
Rochester
USA
Virginia

 Affiliates

Smokers' Club
NYC C.L.A.S.H.

Smoking Paradise
MA Citizens for Freedom
Real Texas Freedom

Ontario Smoking


The Evidence archive The Evidence Archive

What you think you know about tobacco may surprise you

Forces Comité van Aanbeveling


Forces Nederland
E-Mail:
info@forces-nl.org



Nieuws items:

31 maart: Groei astma bij kinderen door verkeerde vetten

Wanneer men het over roken heeft komt keer op keer weer het onderwerp 'astma' aan de orde. Roken in de buurt van kinderen zou astma bevorderen is dan de uitspraak.

Toch is daar heel wat op af te dingen. Zo is het moeilijk te verklaren dat, hoewel de hoeveelheid rokers in de wereld afneemt, het aantal astmagevallen stijgt. En hoe zit dat met Japan? Bijna nergens is het percentage rokers zo hoog en het aantal astmagevallen zo klein. Er moeten dus andere oorzaken aanwezig zijn die deze cijfers verklaren.

Eerder al werd ontdekt dat 40% van de astmagevallen genetisch bepaald is. Ook luchtverontreiniging is een grote boosdoener.

Dr. Mercola beschrijft op deze pagina wat volgens hem de oorzaak achter deze epidemie is:

"In Japan, the omega-6:omega-3 ratio in the typical diet there is about 4:1, several-fold better than the US (3). One epidemiological study found that the childhood asthma rate in Tokyo is 0.7% as compared to a worldwide average of roughly 5% (4).

And there are confounding factors that could contribute to higher childhood asthma rates in Japan. For example, because a greater percentage of Japanese live in urban settings, the average air quality they are exposed to is lower. In addition, smoking is much more prevalent in Japan, which means more second-hand smoke exposure for children."

Extra: Over toevoegingen in tabak

Gian Turci beschrijft, naar aanleiding van een vraag van een bezoeker aan de Internationale Forces site, waarom toevoegingen aan tabak nodig zijn. En waarom het voor anti's nooit goed is, wél of geen toevoegingen.

30 maart: "Roken veroorzaakt wiegendood"

"Kinderen die aan wiegendood sterven hebben een hogere concentratie nicotine in hun bloed dan kinderen die door een andere oorzaak sterven."

Dat is de boodschap die onderzoekers uit Canada de wereld insturen. Er is echter nogal het een en ander aan deze studie op te merken:

Er zijn slechts 40 gevallen van wiegendood onderzocht, waardoor deze studie maar “lichtgewicht” is. De gemeten waarden in de longen zeggen op zich niets. Immers, ze berichten zelf dat het gevonden gemiddelde van 24 nanogram/gram bij de “blootgestelde” kinderen “bijna het dubbele” van de “niet-blootgestelde” kinderen was. Dit betekent, dat bij de “niet blootgestelde” kinderen de concentratie ca. 12 nanogram/gram was. Het probleem hier is de absurde aanname, dat minder dan het dubbele van de nicotine-concentratie “de oorzaak” is van wiegendood. Er staat nog meer onzin: het onderzoek kwalificeert nicotine van 24 nanogram/gram in longweefsel als “hoog gehalte”. Een hoog gehalte in vergelijking met wat, wanneer in niet blootgestelde kinderen al meer dan de helft te vinden is?

Dit geeft aanleiding tot heel wat vragen, die echter door de kranten niet beantwoord worden, namelijk: aan de hand van welke criteria zijn de controlepersonen (“niet-blootgestelde” kinderen) uitgekozen? Vanzelfsprekend bestaat de mogelijkheid dat er controlepersonen waren die geen of weinig nicotine in hun longen hebben, en zodoende een studie produceren die gegarandeerd een verschil tussen de gevallen (“blootgestelde” kinderen) en niet-blootgestelde kinderen laat zien. Verder is er de vraag hoe het weefsel uit de longen werd uitgekozen: waar in de longen, want nicotine bevindt zich hoofdzakelijk in vetweefsel; op welk tijdstip na het overlijden werd het monster genomen, hoe is het weefsel houdbaar gemaakt, in welke vloeistoffen in welke hoeveelheden, voor hoe lang, gekoeld of niet; hoe werd de analyse gedaan: was deze precies dezelfde voor de gevallen en de controle-personen? En er zijn nog heel wat meer vragen die gesteld kunnen worden.

Inderdaad, de krantenberichten spreken van nicotine-concentratieverschillen tussen de diverse weefselmonsters. Bij tenminste 3 gevallen van wiegendood was zelfs helemaal geen nicotine te vinden geweest. En zeker zouden de auteurs van deze studie niet kunnen stellen, dat nicotine de oorzaak is van wiegendood, gezien het feit dat nicotine als veilig geldt bij de US-FDA, bij Health Canada en talloze andere regulerende instanties wereldwijd. Er bestaan immers nicotine-pleisters, -kauwgom en andere tabaksvervangers, die door elke tiener gekocht en gebruikt kunnen worden. Dit zijn allemaal producten, die veel meer nicotine bevatten dan een pakje sigaretten.

Deze studie is zeker niet als waterdicht aan te merken:  niet aangetoond is dat nicotine of welk ander bestanddeel van omgevingsrook mogelijke oorzaken van wiegendood waren of zijn. Er is alleen mogelijk te concluderen, dat de echte bedoeling van de “studie” is om angst en verdachtmakingen bij Jan-met-de-pet op te roepen.

Meer over wiegendood en roken

30 maart: Rokersdiscriminatie gaat door

De gemeente St. Cloud (Florida) weigert nog langer rokers in dienst te nemen. Het rare is dat dat volkomen legaal is. Wetten tegen discriminatie bestaan er in deze staat alleen  voor geslacht, ras, leeftijd en religie. Voor de rest mogen ze iedereen ontslaan of bij een sollicitatie weigeren, óók als de kleding hun niet aanstaat of wanneer je regelmatig met een ongeschoren baard binnenkomt.
We wachten af of men nu daar in die staat in de toekomst ook NIET-rokers gaat discrimineren bij het aanname-beleid.

30 maart: Farmaceuten aangepakt

Als er één sector is die zich gespecialiseerd heeft in de marketingstrategie met de naam "Wolf in Schaapskleren", dan is het de farmaceutische industrie. Hun marketing neemt vaak veel vormen aan: door farmaceuten opgezette stichtingen als de Robert Wood Johnson Foundation noemen zich "charitatief" maar sluizen miljarden farmaceutendollars door naar onderzoeksinstellingen en anti-rokenorganisaties die zogenaamd "Wetenschappelijk bewijs" leveren of  verspreiden dat mensen in de handen van hun middelen drijft. Hun helpende financiële hand is ook altijd te vinden bij clubs die zich tegen het roken verzetten, zoals de Wereldgezondheidsorganisatie of de eerder dit jaar door Borst ingestelde groep die mensen moet overhalen met roken te stoppen (en natuurlijk de nicotine vervangingsmiddelen van de industrie te kopen).
De eerste rechtszaken tegen farmaceuten waarin ze worden aangepakt op hun 'stealth-technieken' zijn op dit moment aan de gang, maar het is nog maar het topje van de ijsberg...

29 maart: "Tv-geweld leidt tot agressief gedrag bij jongeren"

De NRC verhaalt over een langjarig onderzoek naar de invloed van TV op het geweld bij jongeren. Wij hebben dat bericht enigszins met gemengde gevoelens gelezen.  Is dit nu weer junk-science of wordt hier inderdaad een verband gelegd tussen het geweld op TV dat op jeugdige leeftijd wordt ervaren?

Het artikel spreekt zichzelf tegen. Enerzijds staat er  in het artikel:

"Het effect is groot. Van degenen die op 14-jarige leeftijd minder dan een uur tv per dag keken, pleegde bijna 6 procent gewelddaden op 16- of 22-jarige leeftijd . Maar van de veertienjarigen die meer dan drie uur per dag keken, pleegde meer dan een kwart deze gewelddaden. Wie een tot drie uur keek, had een kans van ruim 18 procent om later gewelddaden te plegen."

Verderop in het artikel zegt men:

"Op zichzelf zijn de gemiddelde effecten van gewelddadige televisie op agressief gedrag niet vreselijk groot."

Maar het wordt nóg aparter als men deze uitspraak direct laat volgen door:

"....in een analyse in Science wijzen de tv-gewelddeskundigen C. Anderson en B. Bushman er deze week op dat dit verklaringspercentage te vergelijken is met het verband tussen longkanker en roken (16 procent) en vele malen groter is dan het effect van huiswerk op schoolprestaties (1 procent)."

Dus: er IS verband maar het is niet geweldig groot. Welke zin heeft deze boodschap dan nog? En is het verband tussen roken en longkanker nou wél of niet 'vreselijk groot'?

Laten we het maar op het laatste houden. Per slot van rekening zijn het twee belanghebbenden die het verband relevant vinden. Dergelijke boodschappers zijn meestal niet zo erg betrouwbaar.

Extra: Nieuw thema, de maatschappelijke kosten van roken

"Roken kost de maatschappij geld" is een vaak gehoord argument van de anti-rokers. Deze nieuwe pagina geeft in het kort een overzicht van de plaatsen waar informatie over dit onderwerp te vinden is.

Extra: Een voorbeeldje van junk-science

Een persbericht van een 'Second Hand Smoke consultant' toont aan hoe goed je moet uitkijken met berichten die door de anti-rokers de wereld in worden geslingerd. Vergeet nooit dat ze hun geld verdienen met angst zaaien!

27 maart: Ontzetting over rechtszaak 13-jarige

De reacties op het opmerkelijke vonnis van een Amerikaanse rechter om een moeder te verbieden te roken in de buurt van haar compleet gezonde 13-jarige zoon, beginnen los te komen. In een nieuw artikel wordt beschreven dat het vonnis nog erger was dan eerder gemeld: niet alleen mag de moeder niet meer in haar eigen huis roken als de jongen aanwezig is, ze mag zelfs niet meer in haar huis of auto roken als de jongen NIET in de buurt is.
De waanzin van de anti-roken gekte ten top!

27 maart: Overheid Spanje klaagt tabaksindustrie aan

Dat Europese overheden goed over de oceaan kijken bij het bepalen van hun gevecht tegen de vermaledijde tabaksindustrie was al langer duidelijk. Dat bleek ook gisteravond nog toen Minister Borst de maatregelen die in de VS en Canada tegen de tabaksindustrie werden genomen, feilloos wist op te sommen.
Ook Spanje doet dat blijkbaar want vandaag werd bekend dat de Spaanse overheid, in het kielzog van het Amerikaanse Master Settlement Agreement, de tabaksindustrie via een rechtszaak grote sommen geld wil afdwingen ter compensatie van gezondheidsschade die door haar producten zou worden veroorzaakt.
Nog een paar van dit soort zaken en het 'tabaksprobleem' is opgelost, want dan bestaat er geen tabaksindustrie meer..... Ach ja, we kunnen altijd nog onze eigen tabak gaan verbouwen, net als in de oorlog...

27 maart: Verslag behandeling tabakswet in de Eerste Kamer

Volgens Spits lijkt de tabakswet het te gaan halen, nu Borst beloofd heeft overleg te plegen met alle betrokkenen wanneer het gaat om het invoeren van het recht (of is het plicht?) op een rookvrije werkplek. Zouden met die direct betrokkenen ook de rokers bedoeld worden? Wij wachten de uitnodiging van Minister Borst, of wie er dan ook op haar plaats zit, met spanning af. (NRC Artikel)

26 maart: VVD heeft toekomst tabakswet in handen

Volgens het dagblad Trouw is het nog lang niet zeker dat de tabakswet vandaag door de Eerste Kamer komt. Het hangt vooral van de VVD af of het Borst gaat lukken de wet, waarbij voor rokers vooral de rookverboden nogal wat impact zullen hebben, door de kamer te sluizen.
De plenaire debatten starten vanmiddag om 17:00 en zijn op de (kabel) radio of via Internet  te volgen.
Laatste nieuws: Stemming verdaagd naar over 3 weken (16 april). CDA en VVD spreken zich nog niet uit over de wet en willen nog intern fractieoverleg. Er is een motie ingediend door het CDA welke vraagt om extra geld voor preventie en afkick-ondersteuning.
Uitspraak Borst: geen algeheel rookverbod voor de Horeca beoogd, maar vrije marktwerking. We wachten af hoelang zo'n belofte het houdt in het huidige klimaat....

25 maart: Onderzoek onthult financiële belangen Amerikaanse gezondheidszorg

Tabaksgelden compromitteren de uitkomsten van door dat geld gesponsord onderzoek, volgens de anti-rokers.  Een journalist dook eens in de financiën van welgerespecteerde Amerikaanse volksgezondheidsorganisaties en ontdekte dat er zonder mankeren foute voorlichting wordt gegeven alleen maar om hun farmaceutische sponsors te behagen.
"In this paper I examine an example of such a conflict, in which a treatment recommendation that could cost more lives than the disease itself was supported by statistics from only one randomised controlled study. Additionally, poor outcomes and dissenting opinion appear to have been obscured. This recommendation may have been made in a true spirit of unbiased scientific inquiry, but the appearance of dispassionate analysis was eroded by large donations from a drug company to the organisation making the recommendation and payments for research and lecture fees to its individual expert panellists."

25 maart: Moeder mag niet meer roken in de buurt van 13-jarige zoon

Een zoon die zijn moeder voor het gerecht daagt om af te dwingen dat ze in zijn buurt niet meer rookt. Een rechter die, eenzijdig en onvoldoende voorgelicht, die zoon daar in gelijk geeft. Zelfs je baseren op rapporten die door een collega-rechter naar de prullenbak zijn verwezen is mogelijk of het refereren aan verbanden tussen meeroken en astma die nooit bewezen zijn:
"Utica, NY, Supreme Court Justice Robert F. Julian has prohibited a mother from smoking in the presence of her 13-year-old son, even though the son does not show ill health effects. The boy objected to his mother's smoking during visitations at his father's house. The judge cited scientific evidence on the generally adverse health effect of second-hand smoke, and found that continued exposure to ETS is not in the best long-term interests of the child."

"Even though Nicholas does not presently have asthma, exposure to Environmental Tobacco Smoke apparently significantly increases his risks of developing, either as a child or as an adult, asthma, coronary artery disease, lung cancer, and certain chronic respiratory disorder[s], to name the most significant conditions,"

23 maart: Familie verliest proces tegen tabaksindustrie

Een Amerikaanse jury heeft een eis tot schadevergoeding afgewezen van een Amerikaanse familie. De familie had de rechtszaak aangespannen tegen Philip Morris omdat zij de tabaksfabrikant beschuldigden van het leveren van een dodelijk product waarvan hun vader en man longkanker had gekregen en vervolgens overleden.
"The jury disagreed, and its verdict mirrors other recent rulings by the Rhode Island federal court, which have held that it's long been common knowledge that cigarettes are hazardous to health.
"The evidence showed that, like other members of the public, Mr. Hyde was aware of the risks of smoking and was legally responsible for his decision to smoke in light of those risks," said William S. Ohlemeyer, associate general counsel for Philip Morris."
Een andere zaak tegen Philip Morris, over hun beleid rond 'low-tar' sigaretten, werd door Philip Morris verloren. De fabrikant werd verplicht $150 miljoen te betalen aan de erflaters van een in 1999 op 53-jarige leeftijd overleden vrouw.

23 maart: Funny Stats Used By Anti-smoking Crusaders.

Op een speciale pagina houdt Michael McFadden de beweringen over rokengerelateerde doden, die door de anti-organisaties de wereld in worden gestuurd, onder het vergrootglas.

23 maart: Onderhandelingen FCTC bijna tot staan gekomen

De door de Wereldgezondheidsorganisatie opgezette conferentie over wereldwijde tabaksregulering dreigt te stranden in de tegenstellingen tussen de ontwikkelde landen en de Derde wereld. Gezien de huidige situatie lijkt het onmogelijk nog voor de deadline van Mei 2003 een wereldwijde, bindende anti-tabakscontrole op te zetten. (Meer info)

23 maart: Menthol sigaretten gevaarlijker?

Recent onderzoek heeft nog niet kunnen bewijzen dat menthol sigaretten gevaarlijker zijn dan gewone. Toch zijn er aanwijzingen dat mensen die deze sigaretten roken, dieper teugen nemen en de sigaretten verder oproken.
"For decades we took the approach that tobacco products were so deadly, the ingredients were basically a side issue," said Jack Henningfield of Johns Hopkins University. "We're recognizing ingredients can make a lot of difference."
Zowel de John Hopkins University als Jack Henningfield zijn goede bekenden van de Robert Wood Johnson Foundation, de stichting die geld van de farmaceuten doorsluist naar anti-roken onderzoekers en -groepen.

Extra: Dritte Reich vocht tegen roken

Al zoekende op het web naar roken-gerelateerde pagina's kom je soms vreemde sites tegen. Deze was wel bijzonder opmerkelijk. Het artikel op de pagina bejubelt de kruistocht van de nazi's tegen het roken en hun strijd voor een rigide gezondheidssysteem. Je zou bijna begrip krijgen voor de mensen in de VS en Canada die de huidige anti-roken hetze aldaar vergelijken met die van Nazi Duitsland....
That's why I was offended in my soul when I watched spokesmen from the tobacco industry as recently as a few years ago insisting that ". . . there is no link between smoking and cancer."
Yet one more lie. They should have consulted the Fuehrer.

21 maart: Duitsland heeft ook zijn 'Master Settlement Agreement'

Hoewel niet zo vergaand als in de VS, heeft de tabaksindustrie in Duitsland de overheid nu ook geld toegezegd voor de komende vijf jaar. Met het geld zullen reclamecampagnes worden gefinancierd die het roken onder jongeren moeten ontmoedigen.
Met de ervaringen in de VS in het achterhoofd willen we de tabaksindustrie én de rokers in Duitsland wél waarschuwen: dit kan het begin zijn van veel meer claims. De anti-organisaties weten iedere keer weer nieuwe redenen te verzinnen om de industrie geld afhandig te maken. En voor de rokers geldt: de uiteindelijke sponsors van deze gelden zijn jullie, aangezien de tabaksindustrie dit soort kosten weer vrolijk doorsluist naar de gebruikers via het verhogen van de prijzen...

20 maart: EU-subsidie op teelt tabak intact

Een tegenvaller voor de tabakbestrijders: de subsidies op de teelt van tabak door Europese tabaksboeren wordt niet ingetrokken.

Extra: Artsenorganisatie VS stelt vraagtekens bij rol RWJF in de volksgezondheid

Wij hebben hier al langer onze twijfels geuit bij de rol van stichtingen als de Robert Wood Johnson Foundation, die een gigantische hoeveelheid geld verdelen aan universiteiten, onderzoeksinstellingen en anti-rokersorganisaties. Zonder deze massale geldinjecties zou de anti-rokenbeweging nooit zo sterk zijn geworden als zij nu is.
Op hun website gaat de Association for American Physicians and Surgeons, die waakt over de toepassing van de eed van Hippocrates, tot onze verrasing ook in detail in op de activiteiten van deze organisatie die haar geld haalt van Johnson&Johnson, een van de hoofdproducenten van Nicorette en andere nicotine ontwenningsmiddelen.
"RWJF produces a large volume of repetitious publications outlining initiatives that at first glance are completely noncontroversial and, in fact, boring. It was only the secrecy of the Task Force that sparked enough interest to take a closer look at what was hidden in plain sight behind a smokescreen of utter banality.
As our lawsuit became more widely known, we received occasional phone calls from doctors around the country. They were dismayed at certain "health care reform" programs in their area, all of which had the tendency to undermine independent private entities and to increase the influence of government and managed care. RWJF might be found lurking somewhere in the shadows, say in an office deep in the hospital's administration wing. It was difficult to object to it or even to get anyone very interested in it; it was probably doing something very boring like generating statistics or writing yet another proposal that looked very much like something we had all seen many times before."

20 maart: Iraniër veroordeeld tot 33 maanden cel

Een Iraniër die in het toilet van een vliegtuig rookte en vervolgens na betrapping amok ging maken is tot een celstraf van 33 maanden veroordeeld.
Enige tijd geleden vroegen de leden van een Internationale cabinebemanningsorganisatie al om het rookverbod tijdens met name de langere vluchten weer op te heffen omdat het aanleiding geeft tot veel 'air rage' (geweld aan boord). De anti's willen daarvan uiteraard niet horen, hoewel blijkt dat de luchtkwaliteit aan boord sinds de invoering van de rookverboden alleen maar is verslechterd (zie Vliegen).

19 maart: WHO's Framework Convention on Tobacco Control weer van start

De gebruikelijke anti-roken mantra's zijn weer te horen op een volgende bijeenkomst van de FCTC, WHO's master plan om de tabaksindustrie, en in haar kielzog de consumenten van de legale producten van deze industrie, wereldwijd, met behulp van geld van de farmaceutische industrie, het leven onmogelijk te maken. Lees meer over de WHO op onze WHO pagina's. (WHO voert heilige oorlog)

19 maart: Tabaksbestrijders meer geïnteresseerd in geld dan in gezondheid

Een nieuw commentaar op de plannen van de Amerikaanse overheid om de tabaksindustrie strakker aan te pakken.

19 maart: "Vrouwen moeten gezondere levensstijl aanhouden"

Het aantal nieuwgeboren kinderen met geboortedefecten is de laatste vier jaar met 50% gestegen. Met de beschuldigende vinger wordt weer meteen richting roken en drinken gewezen. Maar hoe is het verklaarbaar dat steeds minder mensen roken en dit soort zaken toeneemt?
Wat wél toegenomen is de laatste jaren is luchtverontreiniging. Zou dat niet een waarschijnlijker oorzaak van de verhoging zijn?
Lees meer over de leugens die door anti-organisaties rond zwangere vrouwen worden verspreid op onze speciale pagina over dit onderwerp.

18 maart: Meerokenslachtoffers in België?

Op een forum van de Belgische krant De Standaard verscheen een ingezonden brief van de organisatie 'Rookvrij', de Belgische versie van de Nederlandse anti-rokersclub CAN. In de reactie wordt via een logische redenering brandhout gemaakt van de argumenten van de originele inzender. Omdat deze laatste het niet vertrouwt dat zijn reactie door de krant wordt gepubliceerd, hebben we maar het zekere voor het onzekere genomen en zijn brief hier gepubliceerd....

17 maart: Gen beïnvloedt schadelijkheid roken bij reumatische artritis

Alleen bij mensen die een bepaald gen missen (het GSTM1-gen) heeft wél of niet roken invloed op het vóórkomen van reumatische artritis, blijkt uit een nieuw onderzoek.
"The prevalence of GSTM1 varies between different ethnic groups," Dr. Derek Mattey told Reuters Health. "For example, in Africans and African Americans, deletion of the GSTM1 gene is found in only 20% to 25% of individuals, compared to 50% to 55% of Caucasians. The frequency of this deletion in Asian populations is similar to that in Caucasians, although it may be slightly lower in Japanese."
Previous studies have shown that heavy smoking may influence the severity of rheumatoid arthritis. Unlike osteoarthritis, which is caused by the general wear and tear of aging, in rheumatoid arthritis the patient's immune system goes awry, attacking the joints and causing inflammation and stiffness. Mattey, a senior scientist at Staffordshire Rheumatology Centre in the UK, and his colleagues set out to discover what smoking has to do with this disease process.

17 maart: Italiaans parlement torpedeert anti-tabakswet

De Italiaanse Minister van Gezondheid is er niet in geslaagd stiekem, vastgeplakt aan een financiële wet, een anti-tabakswet door het parlement te loodsen. Het parlement accepteerde de truc niet en liet de rigide wet, die roken praktisch overal zou hebben verboden behalve in eigen huis, niet passeren.

17 maart: Wet tegen tabaksreclame in Engeland

Een anti-tabakswet, die alle reclame in Engeland moet gaan verbieden, is vrijdag in the House of Lords (de Britse Eerste Kamer) aangenomen. De Labour party zal de wet, die reclame op TV en radio, in kranten en zelfs op Internet zal verbieden, in de House of Commons verdedigen.
Simon Clark, director of the Freedom Organization for the Right to Enjoy Smoking Tobacco (FOREST), criticized the measure. "A ban on tobacco advertising should be unacceptable to anyone who opposes censorship and defends liberal values," he said.

16 maart: CAN radicaal tegen 'asociaal gepaf'

In een commentaar in het Utrechts Nieuwsblad krijg de anti-rokersbeweging CAN er behoorlijk van langs:
"Er kan wat CAN betreft niet fel genoeg gestreden worden; 'roken is asociaal, onbeschoft en godsgeklaagd'. Elk succesje -zoals eerder het rookverbodverbod in openbare gebouwen- wordt aangegrepen om verder te strijden. Een buspassagier die gelijk krijgt in zijn strijd tegen rokende Connexxion-chauffeurs? Een gevangene die in het Noord-Italiaanse Rovereto 'hongerstaakt' tegen zijn rokende celgenoot? CAN grijpt elk voorbeeld aan om anderen er van te overtuigen dat het niet-rokende deel van de Nederlanders hun sigaret- en sigaarliefhebbende landgenoten -koninklijk of niet- beu zijn."

16 maart: Akelige diertjes

In de Wetenschap en Onderwijs bijlage van de NRC wordt verhaald over een onderzoek naar parodontitis door een Amsterdamse tandarts-onderzoekster. Uit het onderzoek blijkt duidelijk dat deze tandafwijking zeker niet alleen door roken (wat men ons graag wil doen geloven tegenwoordig) maar ook voor een heel belangrijk deel door genetische factoren en stress wordt veroorzaakt. De directe oorzaak zijn overigens bacteriën, die tegenwoordig makkelijk aan te pakken zijn.

16 maart: Super-anti wil roken in films reguleren, kritiek komt los

De wereldwijd grootste lijder aan rookfobie, Stanton Glantz, is een campagne begonnen om Hollywood films waarin gerookt wordt een zogenaamde 'R'-rating te geven. Al eerder werd roken weg gecensureerd in films als Saving Private Ryan en Pearl Harbour waardoor er DeFacto () sprake was van geschiedvervalsing. De schrijver van dit artikel vraagt zich af of nu ook onschuldige klassiekers als Gone With the Wind, Citizen Kane, Titanic, The Sound of Music, Shane, Some Like It Hot, A Hard Day's Night, Breakfast at Tiffany's, Casablanca en Rio Bravo afgeschermd moeten gaan worden voor kijkers van onder de achttien.

15 maart: Libertairen VS verzetten zich tegen aanscherpen anti-rookcampagnes

Spreuken op sigarettenpakjes, tabaksadvertenties terugbrengen tot alleen tekst, alle sigarettenautomaten verbannen, termen als 'licht' en 'mild' verbieden. Deze maatregelen, en nog veel méér, werden deze week door het Amerikaanse Ministerie van Justitie aangekondigd. Een stap te ver vindt de Libertarian Party:
Stickervel, voorbeeld"This plan treats adults like children, and violates the First Amendment," said Steve Dasbach, the party's executive director. ... Once the government has the power to regulate personal habits in the name of public health, it's only a matter of time until you become their next target."

15 maart: Stickers tegen spreuken op pakjes sigaretten

Het was voorspelbaar (in Canada gebeurde het ook) en we hebben er inderdaad niet lang op hoeven wachten: het tegenoffensief tegen de onsmakelijke EU-maatregel om anti-rokersspreuken op de pakjes af te drukken is vandaag al aangekondigd. Via bovenstaande site kunnen stickers worden besteld voor het overplakken van de ontsierende teksten. Regelmatig zullen nieuwe stickers worden toegevoegd.
Stickervel, voorbeeld"De Van GOG Ontwerpers uit Amsterdam zijn tegen vertrutting. Zij namen het initiatief tot de site 'BEPLAK JE PAKJE!'. Op de site zijn stickers te downloaden met 'levenswijsheden' van bekende wereldburgers, zoals Oscar Wilde, Groucho Marx, Winston Churchill en Mohammed Ali. De roker kan deze downloaden, uitprinten op een stickervel, opplakken en laten zien dat hij de vertrutting rond roken zat is. De stickers zijn nu nog alleen beschikbaar voor Gauloises, Camel en Marlboro, maar andere merken zullen snel volgen."

15 maart: Vliegvelden in VS gaan weer rookruimtes invoeren

De gebeurtenissen van 11 september en het daarop volgende dramatische terugvallen van het aantal passagiers krijgt eindelijk ook nog positieve kanten: doordat de beveiliging een stuk zwaarder is geworden en inchecktijden vervroegd, moeten veel rokers nóg langer wachten voordat ze hun rookloze vliegtuig binnenkunnen. Vele rokers in de VS gaan daarom na het inchecken weer terug naar buiten, door de beveiliging om er nog eentje op te steken. En op de terugweg wéér door de beveiliging.
Om meer passagiers te trekken overwegen veel vliegvelden nu weer rookruimtes in te richten vlakbij de vertrekterminals. (Let op de sneer aan het einde van het artikel)

14 maart: "Rokers die willen stoppen moeten geen tomaten meer eten"

Een opmerkelijke uitspraak in een boek over stoppen met roken raadt aan geen tomaten meer te eten in de eerste acht dagen na de laatste sigaret. Lees dit artikel ook en probeer een en ander eens te verklaren.

14 maart: Steek er eentje op op No Smoking Day

De auteur van dit controversiële artikel onderzocht, op het moment dat hij wilde stoppen met roken, waarom hij eigenlijk rookte:
"I felt I had to understand the benefits of smoking, in order to be able to stop - in order to begin to understand the power of its charms and, in my case, to find substitutes for its rewards. Cigarettes, after all, are a source of consolation, particularly in times of loss. They provide a powerful antidote to anxiety. That's why they are beloved by soldiers, journalists and actors in the wings."
Een artikel dat, vanwege de reële en verfrissende kijk op de 'problematiek', zeer de moeite loont om te lezen.

14 maart: GlaxoSmithKline fêteerde honderden artsen in Duitsland

De Duitse justitie verdenkt honderden artsen in de hele bondsrepubliek ervan dat zij cadeaus hebben aangenomen van het farmaceutische bedrijf GlaxoSmithKline.

13 maart: Franse scholieren mogen nog roken op school

In Amerika, Canada en Australië is het niet meer voor te stellen, maar in Frankrijk mogen scholieren vanaf 15 jaar, hoewel buiten, nog roken in de pauzes.

13 maart: Molecuul in bloed kan vroegtijdig longkanker aantonen

Duitse wetenschappers hebben in menselijk bloed een molecuul ontdekt dat een vroegtijdige indicator kan zijn voor longkanker, waardoor behandeling meer kans op succes heeft.

13 maart: Amerikaanse staten investeren tabaksgelden in..... de tabaksindustrie

Het wordt alsmaar gekker. Al enige tijd verschijnen in de Amerikaanse pers berichten dat de staten van het tabaksgeld dat ze uit het proces in 1998 toegewezen kregen, de tekorten op hun begroting aanvulden. Het nieuwste bericht is nóg opvallender: de staten kopen er aandelen van in de tabaksindustrie.
Het lijkt alsof ze niet zo veel vertrouwen hebben in hun eigen tabaksgebruikbeperkende maatregelen.....

12 maart: Wereldgezondheidsorganisatie valt tabaksproducent aan

Derek Yach, trekker van WHO's Tobacco Free Initiative en aartsvijand van alle rokers wereldwijd, is in Zuid Afrika een frontale aanval begonnen op tabaksfabrikant British American Tobacco (BAT). De man, die zich intensief verzet tegen regelgeving voor epidemiologisch onderzoek, beschuldigde de fabrikant van leugens en misleiding op hun vernieuwde website.
Derek YachBoter op het hoofd, dat is het enige dat je over de heer Yach kan zeggen. Was het niet de WHO die resultaten van eigen onderzoek onder de kurk hield omdat de resultaten haar niet bevielen? Werden niet in een recent artikel door de heer Yach in het American Journal of Public Health de pogingen van de tabaksindustrie om tot eenduidige interpretatienormen voor epidemiologisch onderzoek te komen afgekraakt (Forces commentaar op artikel)? Gaat de WHO onder leiding van de heer Yach niet erg creatief met het aantal doden ten gevolge van roken om?
En, last but not least, door wie werd de heer Yach's organisatie ook alweer gefinancierd? Juist ja, door de farmaceuten die nicotine ontwenningsmiddelen produceren.
Dus, meneer Yach, verbeter de wereld en begin bij je eigen! We hebben geen behoefte aan een Big Brother!

12 maart: Zwaarlijvigheid ongezonder dan roken

Veel rokers die stoppen, nemen sterk in gewicht toe. Volgens dit bericht komen ze door dat stoppen van de regen in de drup....
Het gevecht om de nieuwe centen begint al: wie mag de grootste campagnes voeren, de anti-rokers of de anti-vetzakken?

12 maart: Philip Morris verkocht jarenlang sigaretten met defecte filters

Hoewel het volgens het bedrijf al jaren bekend is komen Amerikaanse onderzoekers deze week met het nieuws dat de filters van sigarettenfabrikant Philip Morris jarenlang plastic vezeltjes en kooldeeltjes hebben afgegeven. De fabrikant hierover:
"We take very seriously scientific reports claiming that an aspect of our products could increase the health effects of smoking but based on our assessment of the available data I do not believe that the filters we use pose additional health risks to smokers," a spokesman for the company said.

11 maart: Er ontbreekt een soort onderzoek....

Een bezoeker van de Internationale Forces site vraagt zich af waarom er nog nooit onderzoek is gedaan naar de negatieve effecten van de antiroken acties. Hoeveel echtscheidingen zijn er door ontstaan? Hoeveel mensen verloren hun baan omdat ze door het stoppen depressief werden? Hoeveel sociale contacten werden verstoord? Met andere woorden: wat is de sociale prijs die betaald moet worden voor deze campagnes? En wie treft het het ergst?
Stuk voor stuk terechte vragen.  Een lid van Forces International analyseert de oorzaken:
"The professional antismoking bastards, on the other hand, are very well aware of that. Their entire campaigns are designed to evoke the worst in human nature. Why? Above and beyond the fact that antismoking has turned into a powerful parasite industry, which is making many dishonest people rich, there are several other factors transcending the economic. The feeling of power is one of them: the power to control the lives of people. This power fascinates many, even at the popular level."

11 maart: Master Settlement Agreement schiet in eigen voet

De Amerikaanse staten, die in 1998 de tabaksindustrie in het Master Settlement Agreement verplichtten in jaarlijkse termijnen $360 miljard te betalen voor gezondheidsschade door hun producten, blijken zich te rijk te hebben gerekend. Dit jaar kregen ze al 11% minder uit de overeenkomst binnen dan waarop ze gerekend hadden. En dat wordt nog erger: men gaat er van uit dat dat in de komende jaren zal oplopen tot 20%.
Er zijn twee redenen aan te wijzen voor deze verlaagde afdracht: enerzijds is het anti-tabaksbeleid effectiever dan men in 1998 verwachtte en anderzijds worden steeds meer tabaksproducten gekocht bij de kleine fabrikanten, die niet aan de deal deelnamen. Menige staat komt nu in de financiële problemen omdat ze in hun begroting wél op het geld gerekend hadden.

11 maart: Marlboro al vanaf deze week met afschrikwekkende teksten op pakjes

Roomser dan de paus. Dat is Philip Morris, producent van Marlboro. Hoewel de nieuwe verpakkingsvoorschriften voor tabaksproducten pas per 1 mei verplicht worden gesteld, vond PM het al tijd dat vervroegd te doen.
Het is opvallend hoe schuw deze producent zich in de strijd tegen de anti-rokers opstelt. Nog even en ze hebben succesvol zichzelf 'out of business' geholpen. Gaan ze misschien wel medische nicotine maken?
Bij deze roepen de consumenten van Philip Morris de fabrikant op wat meer ruggengraat te tonen en zich met hand en tand tegen de betutteling te verzetten!

9 maart: 15-jarige weert zich tegen op kinderen gerichte anti-roken club

Een met publieke gelden gefinancierde club die zich uit naam van 35.000 tieners opwerpt als rookbestrijder, krijgt van een verlichte tiener de wind van voren.

9 maart: Anti-rookboodschap: niet zo hard

"Een harde campagne is niet iets wat in Nederland staat te gebeuren. Wij willen met campagnes proberen de helpende hand te bieden bij stoppen met roken.”
Aldus Trudy Prins van Defacto/Stivoro in een interview met de Gelderlander. Niet zo hard dus, maar de misleidende boodschappen zullen blijven komen. Rokers, hou je sterk. Het volgende stadium in het Canada-model staat voor de deur, ondanks de voor anti's teleurstellende resultaten daar. (Tips voor stickers voor andere dagelijkse gebruiksvoorwerpen, artikel De Telegraaf)

8 maart: "Baby's van rokers vaker in ziekenhuis"

De geneeskundefaculteit van Hong Kong vond in een onderzoek een verband tussen ziekenhuisopnames van baby's en het aantal rokers in huis. Opgemerkt wordt dat de ziektes, waarvan hier sprake is, voornamelijk bestaan uit ademhalingsproblemen.
Volstrekt onduidelijk is met welke co-factoren wél en met welke niet rekening is gehouden in dit onderzoek. Immers, nog deze week meldden wij een onderzoek waaruit bleek dat een van de grootste oorzaken van onder andere dit soort ziektes te vinden is in uitlaatgassen van auto's. Hong Kong, toch niet een van de schoonste steden van de wereld, zal hier zeker veel last van hebben.

8 maart: Horror voor rokers

Het Algemeen Dagblad beschrijft de situatie in Canada. In het artikel wordt onder andere ingegaan op de afschuwwekkende plaatjes op sigarettenpakjes (documentatie op onze site). Onderzoek zou, volgens het artikel, aangetoond hebben dat de actie een succes is. Andere onderzoeken wijzen echter eerder op het tegendeel.

8 maart: De bijbel is een goede leverancier voor vloeitjes

In de meeste gevangenissen in de VS is roken inmiddels verboden. Wie denkt dat gevangenen dom zijn komt echter bedrogen uit: de grootste creativiteit wordt uit de 'inmates' losgemaakt. Lees in dit artikel welke schitterende en originele ideeën de gevangenen bedenken om deze verboden te omzeilen.

7 maart: Eet alsjeblieft niet dat eten als je in een restaurant zit...

Er worden, zeker in de VS, volop rookverboden ingesteld in restaurants. In de staat New York mag je nergens meer roken in restaurants, echter in de buurstaat New Jersey wordt het nog steeds toegestaan.
Dit artikel relativeert de eisen van de anti-rokers door eens op te sommen wat je niet allemaal tot je neemt als je een avondje uitgaat. Ook in een rookvrij restaurant...

6 maart: Italiaanse rechter veroordeelt bedrijf wegens dood vrouw

Een 35-jarige vrouw werkte in 1999 in een Italiaanse bank tussen rokende collega's. Dat is op zich geen bijzonder feit, ware het niet dat ze als astmapatiënt op een dag in dat jaar plotseling een aanval kreeg en ter plekke dood viel. De man van de vrouw klaagde de bank aan en deze week kwam de veroordeling: de eigenaren van de bank werden door een rechter wegens doodslag tot 50.000 Euro boete en drie maanden cel veroordeeld.
De verdedigers: "Dit is een ongelooflijke beslissing daar er geen enkel causaal verband tussen de omgevingsrook en haar dood is aangetoond."
De dag na de uitspraak roert de moeder van de vrouw zich in de pers. Volgens haar is er geen sprake van een verband met passief roken: de vrouw had die middag een maaltijd genuttigd met voedsel waar ze zwaar allergisch voor was. Haar man's enige bedoeling met de rechtszaak was geld van de bank af te troggelen. De rook was daarvoor een goed argument. De anti-rokers zijn in prima gezelschap blijkbaar.
De verdedigers zullen de uitspraken van de moeder met veel plezier als getuigenis in dat beroep inbrengen.

6 maart: Twee nieuwe Forces afdelingen opgericht

Sinds vandaag zijn er twee nieuwe Forces afdelingen actief: Forces Massachusetts en Forces Indiana (nog zonder website). Met deze twee nieuwelingen komt het totaal aantal afdelingen van Forces op 17, verspreid over 7 landen.

6 maart: Uitlaatgassen verhogen sterftekans

Nieuw onderzoek onder 1,2 miljoen mensen toont aan dat veel ziekten die een stijgende lijn vertonen te wijten zijn aan de concentratie uitlaatgassen in de lucht:
"Pope's team found that as levels of fine particulates and sulfur oxide-related pollution in the environment rose, so did the death rate from lung cancer and cardiopulmonary diseases, which include heart attack, stroke, asthma, pneumonia and chronic obstructive pulmonary diseases like emphysema and bronchitis."
Bestrijding van deze vorm van luchtvervuiling stuit, in tegenstelling tot het gevecht tegen de veel minder gevaarlijke omgevingsrook, blijkbaar teveel op de economische gevolgen van een dergelijke operatie.

5 maart: Verzekeringsmaatschappij daagt tabaksindustrie in asbestzaak

In een opmerkelijke rechtszaak in Australië, waarbij eigenlijk de asbestindustrie voor gerecht staat, wordt nu ook een tabaksfabrikant in de eis betrokken. Reden: de combinatie asbest en roken zou de kans op longkanker voor de persoon in kwestie versterkt hebben.
Al eerder leidde een dergelijke rechtszaak in Californië tot een fiasco omdat de jury het niet eens kon worden over de claim.

4 maart: Veiliger sigaretten volgens de Engelsen

Er is op deze site al langer het een en ander besproken over de veiliger sigaret. Hoewel die term hier gebezigd wordt met betrekking tot de hoeveelheid ziekteverwekkende stoffen in de tabak, hebben de Engelsen een heel andere kijk erop: kunnen sigaretten brand veroorzaken en zou het dan niet slim zijn ze wat langzamer te laten branden?

4 maart: Astma gevolg van te schoon leven

De zware nadruk die de laatste jaren is gelegd op gezondheid en hygiëne eist zijn tol. Doordat het immuunsysteem van het moderne kind nauwelijks meer wordt getriggerd door uitdagingen uit de omgeving, leert het jonge lichaam niet zich tegen aanvallen van buiten te verdedigen.
Keer op keer weer wordt door antirokersorganisaties de schuld voor de oplopende astmagetallen gelegd bij de blootstelling aan omgevingsrook en dat terwijl het aantal rokers en de plaatsen waar omgevingsrook aanwezig is alsmaar kleiner wordt.. Uit een onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie bleek al eerder dat blootstelling van kinderen aan omgevingsrook juist goed was ter preventie van longkanker.

3 maart: Counties in VS klagen tabaksindustrie aan

Een tweetal counties in de VS klagen de tabaksindustrie aan omdat ze vinden onvoldoende geld te ontvangen uit het Master Settlement Agreement (MSA).
Een nogal merkwaardige stap, aangezien het niet de schuld is van de tabaksindustrie dat de counties hun geld niet krijgen. Bovendien was in de MSA afgesproken dat individuele staten en counties geen rechtszaken tegen de tabaksindustrie meer zouden inzetten als de tabaksindustrie de staat 360 miljard dollar zou betalen.
Het is de schuld van de overheden (staten) dat de counties hun geld niet krijgen en de MSA gelden worden gebruikt voor het aanvullen van algemene tekorten op hun begroting. De tabaksindustrie dreigt nu terecht, als de eisen van de counties worden toegekend, het geld in mindering te brengen op de betalingen aan de staten.

2 maart: Wie beschermt de volksgezondheidsbelangen?

Een vraag die hier al langer op de site behandeld wordt, wordt door Dr. Mercola nog eens duidelijk voor het voetlicht gezet: hoeveel geloof kunnen wij nog hechten aan onderzoeksresultaten als ze zwaar door de farmaceuten gesubsidieerd worden?
JAMA recently reported that a full nine out of ten doctors on committees that develop clinical guidelines had financial ties to the industry whose products they recommend. Six of ten doctors had financial ties to companies whose drugs were considered in the guidelines they wrote. And pharmaceutical companies paid for the development of 25 per cent of the guidelines.

2 maart: Nieuwe, gevoelige scanner kan longkanker vroeg opsporen

Vroege detectie van de ziekte kan de kans op het overleven van longkanker sterk verhogen. Met de nieuwe scanner zou, volgens artsen van de Mayo Clinic, de detectie van afwijkingen in de longen op een vroeger tijdstip gebeuren.
Er zit echter een addertje onder het gras: het percentage 'False Positives', de gevallen waarin een afwijking geconstateerd wordt maar er niets aan de hand is, is hoog: 99%.
"Swensen says the high rate of false positives produced by this method could end up doing more harm than good. Not only could it cause stress for people who would think they have lung cancer, it could also lead to the inconvenience and radiation of follow-up scans, and the potential for invasive surgery and any related complications, he says."

2 maart: Canadese arts stopt hulp rokende patiënten

Een Canadese arts, die zijn rokende patiënten in December vorig jaar een ultimatum stelde waarin hij zei ze niet meer te helpen als ze per 1 maart nog rookten, heeft zijn dreigement waargemaakt.
De actie van de arts maakt nogal wat discussie los in de Canadese gezondheidswereld, waarbij artsen betaald worden uit publieke fondsen. Is dit een hellend vlak waarbij in de toekomst ook mensen met een ongezonde levensstijl, zoals zij die te veel eten of drinken of aan gevaarlijke sporten doen, worden aangepakt?

2 maart: Ex-rokers die het 2 jaar volhouden hebben lage kans terug te vallen

De kans om weer te gaan roken na gestopt te zijn is in het eerste jaar 60-90%, in het tweede jaar 15% en na de eerste twee jaar nog 2-4%. Na 10 jaar niet roken valt dit terug naar 1%.
Dat is het resultaat van een 35-jarig onderzoek onder 483 mannelijke rokers.
"In this group of men, smokers were more likely to relapse if they smoked cigars or pipes, consumed more than 6 cups of coffee per day, or consumed 5 or more alcoholic drinks per day, the report indicates. Alcohol drinkers who want to quit smoking may be interested to know that Krall's team found that, contrary to popular belief, the amount of alcohol a person drinks appears to play a greater role in relapse than the act of social drinking."
Wanneer mensen zó intensief gevolgd worden moeten er toch wel meer conclusies zijn te trekken, lijkt ons. Hoe verhoudt zich bijvoorbeeld het terugvalpercentage met het aantal gerookte sigaretten in het verleden? Welke schade hebben de sigaren- en pijprokers te duchten in vergelijking met sigarettenrokers? Welke sociale kenmerken behoorden bij de succesvolle stoppers? Was het stoppercentage afhankelijk van het tabaksrepressiebeleid?
Die gegevens moeten er zijn, maar gerapporteerd werd er niet over. Niet interessant genoeg of onwelgevallige uitkomsten? We zullen het niet weten....

1 maart: Nieuw tweelingenonderzoek bewijst: Roken beschermt tegen Parkinson

In een nieuw tweelingenonderzoek, uitgevoerd door het Parkinson Instituut, wordt definitief bepaald dat roken een direct beschermend effect heeft op het krijgen van de ziekte van Parkinson:
Within twin pairs, risk of PD is inversely correlated with the dose (in pack-years) of cigarette smoking. This effect is most pronounced in MZ twins, despite the high correlation for smoking. Because MZ twins are genetically identical and are similar behaviorally, this difference is unlikely to result from either genetic factors or environmental confounders. These results are compatible with a true biologic protective effect of cigarette smoking.


Zend deze pagina naar een vriendZend deze pagina naar een vriend

Contact:

info@forces-nl.org

Forces Nederland, Dé pro-rokers organisatie van Nederland en België

December 2002 | November 2002 | Oktober 2002 | September 2002 | Augustus 2002 | Juli 2002 | Juni 2002 | Mei 2002 | April 2002 | Maart 2002 | Februari 2002 | Januari 2002 | December 2001 | November 2001 | Oktober 2001 | September 2001 | Augustus 2001 | Juli 2001 | Juni 2001 | Mei 2001