'Oplossingen'
De Forces Nederland Site is vernieuwd! Klik hier om de nieuwe site te laden.
 Hoofdmenu

Over Forces....
Thema's
Posters
Artikelen
Analyses
Media
Horror Stories
Vliegen
Links
Forces NL Forum
Commentaren
Steun Forces
Archief

 Navigatie

Vorige
Analyses Start
Omhoog
Volgende

Hoofdpagina
Zoekpagina
Inhoudsopgave
Wist U...?
All Time Favs

 Internationaal

Forces Psychiatry

Canada
Toronto
Manitoba (email)
Italy
New Zealand
UK (email)
Russia

 VS afdelingen

California
Connecticut
Delaware
Duluth
Georgia
Indiana
Maine
Massachusetts
Minnesota
Rochester
USA
Virginia

 Affiliates

Smokers' Club
NYC C.L.A.S.H.

Smoking Paradise
MA Citizens for Freedom
Real Texas Freedom

Ontario Smoking


The Evidence archive The Evidence Archive

What you think you know about tobacco may surprise you

Forces Comité van Aanbeveling


Forces Nederland
E-Mail:
info@forces-nl.orgCAN's oplossingen voor het rookprobleem

Onderdrukken en verbieden van ongewenst gedrag heeft nooit gewerkt en maakte problemen alleen maar erger. Dat zien we in de dertiger jaren in de VS, tijdens de drooglegging, toen het algemene alcoholverbod de grootste maffia opleving in de geschiedenis veroorzaakte.

De huidige exorbitante accijnsverhogingen op tabak in de staat New York laten eenzelfde ontsnappingsgedrag zien: massaal worden sigaretten gekocht in de indianenreservaten. En via Internet. Het is nog een kleine stap naar de echte smokkel en dus de criminaliteit.

In Nederland heeft het tolerante klimaat dit soort uitwassen kunnen voorkomen.

CAN lijkt aardig met deze traditie te breken wanneer ze voorstellen om aparte ruimten voor rokers in de werkomgeving in te richten.

Dit is trouwens een verre van originele aanpak. Al in het begin van de 90'rer jaren was het in de VS erg algemeen in bedrijven. De schrijver van dit commentaar heeft dat in 1992 zelf aan den lijve mogen ondervinden.

Op diverse vliegvelden, zeker in de VS, kom je na een lange rookvrije vlucht ook weer in een verplicht rookvrije omgeving terecht. Meest belachelijke uitwas daarbij is nog het voorschrift dat je tot een aantal meters buiten de gebouwen van het vliegveld niet mag roken. Er zou eens één molecuul binnen mogen komen!

En dan zegt CAN nog dat rokers het makkelijk hebben?

Separate rookruimtes

Wat heeft dit met onderdrukking te maken? Laten we eens wat facetten van deze 'oplossing' bekijken:

  • Rokers kunnen hun 'normale gedrag' op de werkplek zelf niet meer vertonen. Dat levert (extra) stress op. En dus productieverlies. Maar ook ergernis. En agressie. Agressie die zich waarschijnlijk zal uiten naar degenen die ze verantwoordelijk houden voor deze vorm van dwang naar voor hun onnatuurlijk gedrag. Spanningen op op de werkvloer zijn het resultaat.
  • De gang naar het rooklokaal zal vanuit een optiek van productiviteitsbehoud beperkt worden tot één of twee maal per dagdeel. Dat voert de stress nog meer op. En rokers roken juist vaak om de stress in de arbeidssituatie kwijt te raken. Dus dit werkt weer contraproductief.
  • Aangekomen in het rooklokaal vinden ze daar alle ellende van de rokende collega's geconcentreerd. Zeker als dit alleen tijdens bepaalde periodes van de dag mag gebeuren. De verdunning van de rook die onder normale omstandigheden plaatsvindt wordt hier omgezet in een geconcentreerde hoeveelheid rook die door relatief veel mensen wordt ingeademd. De kans dat daarbij wél gevaarlijke concentraties ontstaan (zie tabel) is dan wél aanwezig. Het lijkt er dus op dat CAN, en mét hun ook andere organisaties en Minister Borst, de rokers juist willen vergiftigen (probleem opgelost?).

Wat is het resultaat van deze maatregel? Niet-rokers krijgen het plezieriger op hun werkplek, rokers onplezieriger. Je ruilt dus het ongemak van de ene groep om voor dat van de andere. Dat lijkt niet echt een oplossing die op termijn de sfeer op de werkplek zal verbeteren. De rollen worden omgedraaid en het resultaat is nihil.

Onze oplossing

Richt aparte kantoorruimten met werkplekken in voor rokers en niet-rokers. Weg met de kantoortuinen! Kamers voor twee personen maximaal maken de kans dat je twee (niet-)rokers bij elkaar kunt zetten een stuk groter. Iedereen blij....

Zelfs de kantine kan dan rookvrij worden gemaakt. Daar verblijft iedereen toch maar kort. En je wint aan productiviteit voor je bedrijf. Dus is ook de werkgever blij!

Het kan zo simpel zijn....

 

Zend deze pagina naar een vriendZend deze pagina naar een vriend

Forces Nederland, Dé pro-rokers organisatie van Nederland en België

CAN en WHO | Onderzoek N-Z | 60 redenen? | 'Oplossingen' | CAN eGroup | CAN E-mail | Foul Play | CAN en Karin Spaink